Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uskok

Nova hapšenja u Hrvatskoj, slobode lišena i bivša zamjenica državnog tužitelja

piroska1 (1)
Piruška Canjuga / FOTO: Marko Prpić/Pixsell

Počela je pretraga domova i drugih prostorija koje koriste osumnjičenici, a nakon čega slijedi ispitivanje u USKOK-u te odluka o pokretanju istrage i eventualno određivanju istražnog zatvora

Hrvatska policija je jutros po nalogu USKOK-a na zagrebačkom području uhapsila više osoba. Među uhapšenima su, kako javljaju tamošnji mediji, i bivša zamjenica županijskog državnog tužioca u Zagrebu Mirela Alerić Puklin i njen suprug Goran Puklin, te Piruška Canjuga, supruga Zlatka Canjuge, inače bivša članica Uprave Agrokora. Neslužbeno, istragom je obuhvaćeno ukupno sedam osoba.

Advokat Ljubo Pavasović Visković potvrdio je za Dnevnik.hr da su Alerić Puklin i njen suprug lišeni slobode, ali i kazao da zasad ne zna još zbog čega.

Alerić Puklin poznata je po tome što je radila na predmetu Agrokor. Podnijela je ostavku u oktobru prošle godine nakon što se njen suprug našao na meti USKOK-a jer je kod njega pronađeno oko četiri milina kuna (oko milion maraka) za koje se sumnja da pripadaju Draganu Kovačeviću, okrivljenom u aferi Janaf. Upravo tokom istražnih radnji u tom slučaju isplivali su i dokazi koji su istražitelje doveli do današnjih hapšenja.

Mirela Alerić Puklin / FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Policija je jutros bila i kod Piruške Canjuge, bivše članice Uprave Agrokora, kojoj je navodno tužiteljica Alerić Puklin odavala informacije iz slučaja Agrokor.

Goran Puklin se pak dovodi u vezu s namještanjem javnog konkursa vrijednog milione kuna. U to je navodno, kako se neslužbeno saznaje, upleten i direktor iz Hrvatske lutrije te još jedna osoba iz jedne kompanije u čije je poslovanje Puklin uključen.

Počela je pretraga domova i drugih prostorija koje koriste osumnjičenici, a nakon čega slijedi ispitivanje u USKOK-u te odluka o pokretanju istrage i eventualno određivanju istražnog zatvora.

Piruška Canjuga je početkom oktobra 2020. oslobođena optužbi u tzv. malom Agrokoru, zajedno s bivšim vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem i suoptuženima Antom Huljevom i Nicole De Rossi.

Optužena je i u glavnom slučaju protiv Todorića i njegovih saradnika koji su, prema još nepotvrđenoj optužnici, Agrokor oštetili za 1,2 milijarde kuna (oko 300 miliona maraka).

Policija potvrdila hapšenje

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb – u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su rano jutros realizaciju novog kriminalističkog istraživanja, za koje su saznanja proizašla iz ranije dovršenih kriminalističkih istraživanja iz septembru 2020., odnosno aprila 2021. godine”, stoji u saopštenju policije, u kojem se još dodaje:

“Današnjim, novim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi na području PU zagrebačke bit će obuhvaćeno više osoba – od čega je jedna osoba tada obnašala dužnost u tijelu krivičnog progona – a zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela iz područja privrednog kriminaliteta i korupcije. Tokom današnjeg dana provodit će se i dokazne radnje.”