Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova ograda niče u Evropi, prvo na srpskoj, sada na ruskoj granici

ograda-migranti-madjarska-srbija1

Estonija će postaviti ogradu duž svoje granice s Rusijom da bi povećala zaštitu ove vanjske granice Schengenske zone, čija je ona članica, saopćilo je u četvrtak estonsko ministarstvo unutarnjih poslova.

[pull_quote_right]Tri baltičke zemlje pod sovjetskom okupacijom od 1991. godine su zabrinute zbog ambicija Moskve u regiji Baltika[/pull_quote_right]

Ograda s bodljikavom žicom, visine 2,5 metara, bit će postavljena na oko 110 kilometara rusko-estonske granice, s izuzetkom močvarne zone. Njena izgradnja bi brebalo da počne u 2018. godini, rekao je za novinsku agenciju AFP glasnogovornik ministarstva Toomas Viks.

Izgradnju ove ograde je planirao Tallin prošle godine, prema Viksu, nakon aneksije Krima od Moskve u aprilu 2014. godine i podizanja napetosti u regiji, s borbama između proruskih separatista i trupa iz Kijeva na istoku Ukrajine.

Ograda će “predstaljati jedan od elemenata tehničkog dispozitiva nadgledanja, koje će osigurati 24/24 sata zaštitu granice Estonije i Schengenskog prostora” počevši od 2019. godine, rekao je Viks.

– Obavještenja prikupljena putem tehničkih instalacija će moći biti iskorištena kao dokaz u slučaju graničnog kriminala, kao i nelegalnih prelaza granice, krijumčarenja i trgovine ljudima – dodao je on.

Tri baltičke zemlje pod sovjetskom okupacijom od 1991. godine su zabrinute zbog ambicija Moskve u regiji Baltika. Estonija i Latvija strahuju posebno od destabilizacije povezane s velikom rusofonskom manjinom, koja predstavlja četvrtinu, odnosno trećinu njihovog stanovništva.