Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski obavještajci

Nova ratna karta: Očekuje se da Ukrajinci oslobode jedini veći grad kojeg su Rusi zauzeli

mp

Najveće borbe vode se na istoku zemlje

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu rata u Ukrajini. Na karti nema značajnih promjena za razliku od jučer. Jedini grad koji je u potpunom okruženju je Mariupolj.

Žestoke borbe vode se na prilazima gradu Hersonu na jugu zemlje. Riječ je o jedinom većem gradu koji su Rusi dosad zauzeli, ali već sedmicama se očekuje da bi ga Ukrajinci mogli osloboditi. Ali, to im još ne ide za rukom.

Najveće borbe vode se na istoku zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da su ruske snage započele “bitku za Donbas” nakon što su visoki ukrajinski dužnosnici objavili da je počela nova ofenziva Moskve na istoku Ukrajine.

“Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale”, rekao je Zelenski u videoobraćanju.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je u ponedjeljak da je “počela druga faza rata”, misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu, te ponovio tvrdnju visokog ukrajinskog sigurnosnog dužnosnika koji je rekao da je Rusija započela svoju novu ofenzivu u ponedjeljak ujutro.

“Vjerujte u našu vojsku, vrlo je snažna”, napisao je šef kabineta Andrij Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, uvjeravajući Ukrajince da se ukrajinske snage mogu oduprijeti ruskoj ofanzivi, prenosi Index.