Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova ruska raketa zaintrigirala vojne stručnjake širom svijeta

balistička raketa RS-26

Ruska napredna interkontinentalna balistička raketa RS-26 zaintrigirala je vojne stručnjake širom svijeta, napisale su novine Rossijskaja gazeta.

Početkom ovog mjeseca na kineskoj televiziji pojavio se vojni ekspert koji je pohvalio karakteristike ruske interkontinentalne balističke rakete koja “unosi strah u srca stranih vojski”, piše Sputnik.

“Ruska nova raketa RS-26 u svom letu stalno mijenja putanju tako da se teško može srušiti”, izjavio je vojni analitičar.

Kada su ga pitali o američkom raketnom štitu, izjavio je da je potpuno beskoristan protiv RS-26.

“Ova je raketa bolja čak i od poznate Topolj-M rakete, bojeve glave su joj supersonične te stalno mijenjaju svoju pitanju. Neke od njih će probiti bilo kakav raketni štit te pogoditi metu”, dodao je vojni stručnjak.

“Rusija je sada potpuno sigurna, za razliku od ostalih”, naglasio je.

Novu raketu RS-26 čini posebnom to što sa svojih 80 tona, u usporedbi s RS-24 Yars raketom od 120 tona, “nosi” 1,2 megatona u četiri bojeve glave (300 kilotona). Potencijalni domet rakete iznosi 11.000 kilometara te može pogoditi sve mete u SAD-u. Novoj raketi smanjeno je vrijeme “booster” faze na ispod pet minuta, što znači da radari u Evropi neće imati vremena registrirati lansiranje.

“Rubež” se pokreće s mobilnog lansera striktno u vis, zatim na određenoj visini zauzima borbeni pravac te leti po balističkoj putanji, a u silaznoj putanji na nekoliko stotina kilometara prije zadanog cilja bojeva glava neočekivano “ponire” prema zemlji i nastavlja letjeti kao krstareća raketa. Takvu bojevu glavu ne može se otkriti pomoću radara i drugih sredstava, a samim tim nije moguće prekinuti njen let, odnosno srušiti je ili uništiti, piše RBTH.

Raketa “Rubež RS-26” trebala bi postati operativna 2016. godine.