Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uskok

Nova serija hapšenje u Hrvatskoj zbog korupcije: Iz rešetaka i bivši direktor zagrebačkih Gradskih groblja

segota (1)

Šegota se na Bandićevom sprovodu isticao po tome što je nosio masku s njegovim likom

Uskok i policija potvrdili su da su zbog koruptivnih krivičnih djela na dubrovačko-neretvanskom, zagrebačkom i primorsko-goranskom području uhapsili pet osoba.

Policija je potvrdila da Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uskokom provodi kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno pet osoba, javlja Hina.

Uskok je izvijestio da se hapšenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Navedene radnje provode se u odnosu na pet osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna krivičnih djela.

Uskok je najavio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.

Među uhapšenima je, kako nezvanično pišu hrvatski portali i bivši direktor zagrebačkih Gradskih groblja Patrik Šegota koji slovi kao “čovjek pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića”, koji je kako javljaju mediji hapšen u Dubrovniku, te je na putu za Zagreb gdje ga očekuje istraga, a u toku su i pretresi.

Šegota se na Bandićevom sprovodu isticao po tome što je nosio masku s njegovim likom.

U novembru prošle godine Šegota je podnio ostavku, izvijestio je tada Zagrebački holding, nakon što su mediji otkrili aferu s kućicama na Mirogoju gdje su tek novoosnovane kompamnije za prodaju cvijeća, svijeća i suvenira na rok od 10 godina dobile atraktivne lokacije.

Mediji su problematizirali što su sve četiri kompanije osnovane samo deset dana prije raspisivanja konkursa koji je trajao tek četiri radna dana, a na kojem su ponudile istu cijenu od 3.510 kuna mjesečno.

Index javlja i da su uhapšene i dvije službenice suda, a jedna od njih je voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić.

Hapšenje je uslijedilo nakon antikorupcijske akcije u kojoj je uhapšeno više osoba povezanih s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, među kojima i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Prvog jula Uskok i policija nastavili su s antikorupcijskom akcijom u kojoj je uhapšeno 10 osoba, osam poduzetnika i dvoje gradskih zaposlenika.