Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okoloni avdivke

Nova snimka iz Ukrajine, ruski blogeri pozivaju da se ne dijeli

snimka iz ukrajine ruski vojnici
FOTO: Screenshot

Rusija je prošle sedmice zauzela strateški istočni ukrajinski gradić Avdivku nakon višemjesečnog napada

Ruska ofanziva u Ukrajini koja traje već nekoliko mjeseci u kojoj su uspjeli okupirati gradić Avdivku u Donbasu, rezultirala je zastrašujućim gubicima u ljudstvu na ruskoj strani. No uprkos tim gubicima, Rusi i dalje guraju svoje jedinice naprijed, nerijetko u sigurnu smrt.

Snimke sa tog dijela fronta na kojima se mogu vidjetu poginuli ruski vojnici preplavile su internet.

Jedna od posljednjih, a koja je prema ukrajinskim ali i ruskim izvorima nastala u okolicu Avdivke, u blizini sela Stepove, u 30 sekundi koliko snimka traje, pokazuje desetine mrtvih ruskih vojnika oko uništenog ruskog tenka T-80.

Sahranjen Aleksej Navalni

Ruski blogeri na Telegramu i Twitteru pozivaju pobornike ruske agresije da ne šire snimku.

“Momci, nemojmo objavljivati snimku iz Stepova. Svi već znaju da je prilikom napada gađana naša jurišna grupa i tenk. Radilo se o zasjedi ili kasetnoj municiji. Ali zašto pokušavati prikazati fotografije posvuda? Tamo je zapravo cijeli jedan vod upao u zasjedu. To je bilo kod Stepova. Višoj komandi, naravno, treba postaviti pitanje ako je bila zasjeda. Ako je to bila kasetna bomba, onda je glupo bilo koga kriviti”, pišu ruski blogeri na Telegramu.

Sirski: Potisnuli smo Ruse iz Orlivke

“Ukrajinske snage potisnule su ruske trupe iz sela Orlivka, zapadno od Avdivke, ali situacija na istočnom frontu i dalje je teška”, rekao je komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirskij. Orlivka se nalazi manje od 2 kilometra sjeverozapadno od mjesta Lastočkine, koje su nedavno okupirale ruske snage.

Rusija je prošle sedmice zauzela strateški istočni ukrajinski gradić Avdivku nakon višemjesečnog napada i vrši pritisak na nekoliko drugih područja duž linije fronta, kažu ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska saopćila je ove sedmice da se povukla iz još dva sela u blizini Avdivke. “Neprijatelj nastavlja s aktivnim ofanzivnim akcijama u mnogim područjima duž linije fronta. Situacija je posebno napeta u sektorima Avdivka i Zaporižja”, objavio je Sirskij.

Sirskij je istaknuo da ruske jurišne jedinice pokušavaju probiti ukrajinsku odbranu i zauzeti naselja Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdiči i Krasnohorivka.