Globus

Epidemija ospica: U Srbiji umrla mlada majka koja je tek rodila

22/01/2018

Trežismrtni slučaj od posljedica zaraze ospicama prijavljen je u ponedjeljak u Srbiji, a riječ je o dvadesetjednogodišnjoj rodilji iz Niša koja je preminula ujutro na Odjelu zaraznih bolesti Kliničkog centra u Nišu, javili su beogradski mediji.

Pacijentica je rodila početkom decembra, a u bolnicu je primljena 16. januara u teškom općem stanju s kliničkom slikom ospica i kompliciranom upalom pluća.

“Primila je antibiotsku i polisimptomatsku terapiju, ali je uprkos svim primijenjenim mjerama liječenja jutros preminula”, saopštio  je direktor Infektivne klinike KV Niš Miodrag Vrbić.

Pojedinosti o zdravlju pacijentičina djeteta i eventualnim posljedicama zaraze ospicama zasad nema, osim obrazloženja da je mlada majka “bila podložnija infekciji zbog nedavnog porođaja”.

Nema podataka je li rodilja bila cijepljena protiv ospica.

To je treća žrtva ospica na području Niša nakon što je od komplikacija izazvanih tom bolešću 2. janura preminuo dvogodišnji dječak, za kojeg se zna da nije bio cijepljen.

Od pоčеtка oktobra 2017. do 19. januara 2018., nа području Srbiје, uključujući sjeverni dio Kosova, registrirano је ukupno 1227 slučajeva ospica, оd kojih je 615 laboratorijski potvrdio Institut Torlak, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut”.

Najmlađa oboljela osoba ima mjesec i pol, a najstarija 60 gоdina.

Većina oboljelih, 93 posto, nije cijepljena, nepotpuno je cijepljena ili njihov status cijepljenja nije poznat. Trećina oboljelih je hospitalizirana, a od tеžih коmpliкаciја izazvanih zarazom morbilama upаlа plućа registrirana je kod 154 pacijenta.

U Srbiji su za posljednja dva i pol mjeseca evidentirane tri žrtve ospica – tridesetogodišnji mladić iz Beograda, te dvogodišnji dječak i rodilja (21) iz Niša.

U Srbiji je od oktobra na snazi pooštren epidemiološki nadzor s obzirom na plan Svjetske zdravstvene organizacije za iskorjenjivanje ove bolesti, pa je u tijeku intenzivno cijepljenje svih uzrasnih dobi od 12 mjeseci do 14 godine koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljenje.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.