Nove američke sankcije Rusiji zbog nervnog otrova, Moskva odbacuje optužbe

Rusija_Ambasada_u_Washingtonu_Xinhua

Nakon što je Washington u srijedu objavio da će uvesti nove sankcije Rusiji pošto je utvrdio da je Moskva upotrijebila nervni otrov protiv bivšeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, uslijedile su reakcije Moskve i Londona.

Britanska je vlada pozdravila taj potez.

“Jaki međunarodni odgovor na korištenje hemijskog oružja na ulicama Salisburyja šalje nedvojbenu poruku Rusiji da njezino provokativno, bezobzirno ponašanje neće biti nekažnjeno”, izjavio je britanski ured vanjskih poslova, prenosi BBC.

Ruska ambasada u SAD-u je u četvrtak ujutro kritizirala odluku Washingtona rekavši da su to”dalekosežne optužbe”.

Rusija je “navikla da ne čuje nikakve činjenice ili dokaze”, navodi ambasada i dodaje kako Moskva i dalje čvrsto stoji na otvorenoj i transparentnoj istrazi zločina počinjenog u Salisburyju.

Kako navodi BBC nove američke sankcije stupit će na snagu 22. augusta ili oko tog datuma, a odnose se na izvoz osjetljivih elektroničkih komponenti i drugih tehnologija.

Državni je odbor saopćio kako će u roku od 90 dana “više drakonskih” sankcija slijediti ako Rusija ne dade pouzdane uvjeravanja da više neće koristiti hemijsko oružje i dopusti inspekcije na licu mjesta od strane Ujedinjenih naroda.

Sergej Skripal, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU-a, i njegova 33-godišnja kćer Julija pronađeni su u martu otrovani na klupi u Salisburyju na jugu Engleske nakon što je nervni otrov novičok bio nanesen u tekućem obliku na njihova kućna vrata.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je u srijedu da je utvrđeno da je Rusija “upotrijebila hemijsko ili biološko oružje prekršivši time međunarodno pravo, te da je upotrijebila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv vlastitih državljana.”