Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hatay

Nove dobre vijesti od bh. spasilaca u Turskoj: “Primjer čudesnog preživljavanja”

spasavanje – turska – gssfbih (1)

Dvije djevojčice spašene večeras iz ruševina u Hatayu

Dvije djevojčice spašene su večeras ispod ruševina na jednoj lokaciji u porušenom Hatayu u Turskoj i preuzele su ih medicinske ekipe.

Djevojčice izgledaju dehidrirano, ali jedan od spasilaca u Hatayu, Senad Kovačević iz Gorske službe spasavanja Federacije BiH, koji je Feni i javio o njihovom pronalasku, nada se da će one biti dobro. Ovaj hrabri čovjek raduje se spašavanju svakog ljudskog bića, što osjeti bilo ko ako makar i telefonom razgovara s njim u tim trenucima.

Djevojčice su jedan od više primjera čudesnog preživljavanja u nemogućim uslovima, pod višeslojnim ruševinama, više dana nakon što je stihija pogodila njihov grad.

Kovačević demantuje da u Hatayu ima sukoba u aktuelnoj katastrofičnoj situaciji jer, kaže, bio je u prilici da obiđe širi teren i uvjeri se da od navodnih sukoba nema ništa.

Timovi iz više zemalja ispoljavaju veliku složnost i zajedništvo u nastojanju da što više ljudskih života bude spašeno, rekao je, navodeći primjere zajedničkih trenutaka djelovanja i odmora bosanskohercegovačkog tima s kolegama iz Srbije i drugih zemalja.

Katastrofalni zemljotres pogodio je rano ujutro široki pojas između južne Turske i sjeverozapadne Sirije, a tokom istog dana uslijedio je još jedan gotovo iste jačine uzrokujući smrt i povređivanje velikog broja ljudi te materijalne štete ogromnih razmjera.

Od glavnih udara proteklo je nekoliko dana, ali brojke o smrtno stradalima nažalost i dalje rastu.

Apokaliptične slike ljudskih patnji i do temelja srušenih višespratnica, kao da su bile kule od karata, obilaze svijet od ponedjeljka.

Hatay je jedna od turskih provincija najteže pogođenih ovom katastrofom.