Globus

od 1. septembra

Nove mjere u Hrvatskoj, nakon devet mjeseci kafići mogu raditi u zatvorenom prostoru

31/08/2021
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Obaveza je da trebaju biti sjedeća mjesta. To ne znači da za šankom ne mogu biti sjedeća mjesta, ali mora biti osiguran razmak od 1,5 metra, osim za članove istog kućanstva", pojasnio je Capak.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako se obaveza sjedećih mjesta u kafićima, koji od srijede mogu ponovo nakon devet mjeseci raditi u zatvorenom prostoru, usmjerena na sprječavanje okupljanja većeg broja ljudi.

“Obaveza je da trebaju biti sjedeća mjesta. To ne znači da za šankom ne mogu biti sjedeća mjesta, ali mora biti osiguran razmak od 1,5 metra, osim za članove istog kućanstva”, pojasnio je Capak.

Rekao je kako se planira produženje važenja covid potvrda na razdoblje duže od devet mjeseci, a intenzivno se razgovara o mogućnosti docjepljivanja trećom dozom cjepiva protiv covida, ponajprije kronično bolesnih i starijih osoba, o čemu će uskoro biti donesena odluka, prenosi Hina.

“Dobro bi bilo da dođe nova varijanta cjepiva pa da onda sve docijepimo s trećom dozom. Informaciju kad bi to moglo biti još uvijek nemamo ali imamo informaciju da će Pfizer vrlo skoro predati dokumentaciju za docjepljivanje Europskoj agenciji za lijekove. Vidjet ćemo kakvi su rezultati studija koje su proveli, pa ćemo znati više”, kazao je.

Capak je ocijenio kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj drugačija nego u rujnu prošle godine jer iako imamo dvostruko više oboljelih imamo i značajan postotak cijepljenih i preboljelih.

“Sada imamo 50 posto odraslih cijepljenih, odnosno 42 posto ukupne populacije. Imamo puno preboljelih, pa si na određeni način možemo dopustiti da popustimo neke mjere”, kazao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.