Globus

agresija na ukrajinu

Nove prijetnje iz Moskve, spominje se i brisanje Finske sa lica zemlje

14/05/2022

Učinili smo sve da izbjegnemo direktan sukob - ali sada kada je izazov odbačen, naravno da ga prihvatamo, kaže Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je u subotu da je Zapad najavio “totalni hibridni rat” protiv Rusije i da je teško predvidjeti koliko će trajati.

U govoru na 80. dan otkako je Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu, Lavrov je ukazao na niz sankcija koje je Zapad uveo Moskvi i “pokušao da prikaže Rusiju kao metu, a ne počinioca agresije”.

– Kolektivni Zapad nam je objavio totalni hibridni rat i teško je predvidjeti koliko će sve ovo trajati, ali je jasno da će posljedice osjetiti svi bez izuzetka – tvrdi Lavrov.

– Učinili smo sve da izbjegnemo direktan sukob – ali sada kada je izazov odbačen, naravno da ga prihvatamo. Nisu nam strane sankcije: one su gotovo uvijek bile tu u ovom ili onom obliku – tvrdi Lavrov.

Tvrdi također da su “napori Zapada da izoluje Rusiju bili su osuđeni na propast”, ukazujući na važnost odnosa Rusije sa Kinom, Indijom, Alžirom i zemljama Zaliva.

Nove prijetnje Finskoj

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško govorio je o aktuelnoj situaciju kada su zahtjevi Finske i Švedske za prijem u NATO u pitanju.

“Bit će potrebno odgovoriti… poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza kojima se osigurava odvraćanje”, citirala je agencija Interfax Gruška.

Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj te ne vidi “stvarne” razloge zašto bi se te dvije zemlje pridružile NATO-u, tvrdi Gruško.

Ponovio je izjavu od ranije da će odgovor Moskve na moguće proširenje NATO-a ovisiti o tome koliko će Savez svoja vojna sredstva približiti Rusiji, te koju će infrastrukturu razmjestiti.

Plan Finske da podnese zahtjev za članstvom u NATO-u, objavljen u četvrtak, a očekivan je i isti potez Švedske.

Putinov saradnik prijeti Fincima

I dok ruska vojska razara i ubija po Ukrajini, iz Moskve svakodnevno “zveckaju” nuklearnim oružjem.

Potpredsjednik Odbora za odbranu ruske državne Dume Aleksej Žuravljov, Putinov blizak saradnik, upozorio je da Rusija može izbrisati Finsku s lica Zemlje u deset sekundi.

Zaprijetio je i Velikoj Britaniji, rekavši da nuklearnim projektilima trebaju samo tri minute da stignu do otoka.

“Amerikanci će učiniti sve da dođe do trećeg svjetskog rata. Pokušat će cijelu Evropu uvući u konflikt s Rusijom, pokušat će zapaliti situaciju u Aziji i uzdrmati koliko god je država moguće. Za njih će to biti sjajan način da se izvuku iz unutarnje ekonomske krize. Sve će probleme moći svaliti na rat, kao što su to već i činili u Prvom i Drugom svjetskom ratu”, tvrdi Gruško.

Zaprijetio je i baltičkim zemljama.

“Definitivno se ne bojimo tih kikiriki država. One su poput smrdljivih martina, trebat će ih zgaziti kada to bude nužno. Bube su sada male i smrdljive”, izjavio je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.