Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Kopernik"

Novembar 2020. topliji za 0,8 stepeni od prosjeka 1981.-2010.

Carlo Buontempo, direktor Kopernikove službe za klimatske promjene, rekao je da su rekordne temperature u skladu s dugoročnim trendom zagrijavanja u okviru globalnih klimatskih promjena

Izvještaj Službe za klimatske promjene Europske unije Kopernik, koji je analizirao vremenske i površinske temperature, otkrio je da je novembar 2020. bio topliji za 0,8 stepeni od prosjeka u periodu 1981.-2010., javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju se navodi da je temperatura u novembru 2020. bila za 0,1 stepen viša od izmjerene u novembru 2019. godine, da se temperature u periodu septembar-novembar u Evropi za 1,9 stepeni iznad standarda. Navodi se također da je prosječna temperatura porasla za 0,4 stepena u odnosu na 2006. godinu, kada je za pomenuti period zabilježeno najtoplije razdoblje.

Carlo Buontempo, direktor Kopernikove službe za klimatske promjene, rekao je da su rekordne temperature u skladu s dugoročnim trendom zagrijavanja u okviru globalnih klimatskih promjena.

“Svi donosioci odluka čiji je prioritet ublažavanje klimatskih promjena ove podatke trebali bi shvatiti kao ozbiljno upozorenje i ozbiljnije nego ikad razmišljati kako najbolje implementirati ​​međunarodne obaveze Pariskog sporazuma iz 2015. godine”, poručio je Buontempo.

U godišnjem klimatskom izvješću koje je prošle sedmica objavila Svjetska meteorološka organizacija, objavljeno je da je 2020. na putu da postane rekordno vruća treća godina nakon 2016. i 2019. godine.