Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fumio kishida

Novi japanski premijer raspustio donji dom parlamenta zbog općih izbora

Fumio_Kishida

Osvrćući se na posljednjih 11 dana, Kishida je izjavio da je imao veoma popunjen raspored, ali da se ne osjeća umorno već ispunjeno

Japan je danas raspustio donji dom parlamenta uoči općih izbora koji će biti održani održati krajem mjeseca a koji će novog premijera Fumija Kishidu suprotstaviti opoziciji.

Kishida ima podršku javnosti 11 dana nakon što je stupio na funkciju premijera, pokazuju ankete, što dobro govori o njegovom cilju da zadrži većinu u donjem domu svoje Liberalno demokratske stranke (LDP) i njenog koalicijskog partnera Komeito.

– Želim iskoristiti izbore da ljudima pokažem što pokušavamo učiniti i čemu težimo – rekao je Kishida novinarima, prenosi Reuters.

Osvrćući se na posljednjih 11 dana, Kishida je izjavio da je imao veoma popunjen raspored, ali da se ne osjeća umorno već ispunjeno.

Glasači trebaju vladu s planovima za odlučne mjere za okončanje pandemije i obnovu ekonomije. Nedavno ispitivanje novina Sankei pokazalo je da oko 48 posto kaže da želi da administracija Kishida najviše radi na koronavirusu, nakon čega slijedi oporavak ekonomije i zapošljavanje.

Kishidina stranka promoviše njegova nastojanja u borbi protiv koronavirusa, uključujući isporuku oralnih antivirusnih lijekova tokom ove godine, kao i njegovu viziju ostvarenja “novog kapitalizma” koji se fokusira na ekonomskom rastu i preraspodjeli bogatstva.