Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi premijer Gentiloni predstavio sastav italijanske Vlade

paolo-gentiloni333

Novi premijer i mandatar za sastav nove italijanske Vlade Paolo Gentiloni objavio je sastav svog kabineta, te je tako riješena politička kriza u Italiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon negativnog ishoda referenduma o ustavnim reformama, prethodni šef italijanske vlade Matteo Renzi podnio je ostavku, a za novog premijera imenovan je Gentiloni, dosadašnji šef italijanske diplomacije koji dolazi iz Renzijeve vladajuće Demokratske partije (PD).

Gentiloni se večeras u Rimu sastao s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom, a nakon sastanka je održao konferenciju za novinare na kojoj je objavio sastav nove Vlade Italije.

Kabinet čini 20 članova, među kojima je novi premijer, pet novih ministara, 12 ministara koji su zadržali mandat iz prethodnog saziva i dva ministra koji su promijenili resor, ali ostali u Vladi.

Ponajviše pažnje javnosti privuklo je imenovanje dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Angelina Alfana za ministra vanjskih poslova u novom sazivu. Dosadašnja ministrica za reforme i odnose s parlamentom Maria Elena Boschi u novom kabinetu će obnašati funkciju prve savjetnice premijera.

Novi ministar unutrašnjih poslova je Marco Minniti, ministar ekonomije je Pier Carlo Padoan, a na čelu resora odbrane je Roberta Pinotti.

U novoj vladi Italije oformljeno je samostalno Ministarstvo sporta na čijem čelu je ministar Luca Lotti, kao i Ministarstvo regionalne kohezije koje će voditi ministar Caludio De Vincenti.

Premijer Gentiloni je potom izjavio kako je u kratkom roku sastavio jak saziv nove Vlade, te je dodao da je i iz sastava kabineta jasno da će nastaviti linijom inovativne politike dosadašnjeg premijera Mattea Renzija.

Premijer Gentiloni i svi članovi nove Vlade će položiti svečanu zakletvu u predsjedničkoj palati Quitinale, a u naredna dva dana bi o povjerenju Vladi premijera Gentilonija trebali da se izjasne i zastupnici oba doma italijanskog parlamenta.