Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Novi protesti u Beogradu, ispred zgrade Skupštine jake policijske snage

protesti beograd

Veselinović je rekao i da “imaju informacije o ubačenim kriminalcima koji žele da izazovu incidente” i pozvao građane da poštuju mjere distance i da nose maske

Građani okupljeni na protestu u organizaciji opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) krenuli su u šetnju od platoa ispred Filozofskog fakulteta do zgrade Skupštine Srbije u Beogradu.

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), čelo kolone stiglo je ispred Skupštine gdje su raspoređene jake policijske snage. Oko parlamenta je postavljena ograda tako da nije moguće prići ulazu.

Protest protiv uvođenja policijskog časa i epidemioloških mjera koje je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je obraćanjem jednog od lidera SzS Janka Veselinovića koji je rekao da je do ekspanzije virusa došlo zbog “neodgovornog ponašanja vlasti​ da bi se zbog izbora stvorio privid da je korona pobijeđena”.

​On je izneo zahtjeve opozicije sa protesta tražeći imenovanje novog Kriznog štaba, odgovornost policijskih funkcionera zbog, kako je rekao, brutalne sile na protestu 7. jula uveče ispred Skupštine Srbije, hitno puštanje privedenih građana i informacije o stanju povređenih, te izvještavanje Radio televizije Srbije o protestima.

Foto: Danas.rs

Veselinović je rekao i da “imaju informacije o ubačenim kriminalcima koji žele da izazovu incidente” i pozvao građane da poštuju mjere distance i da nose maske.

Uoči protesta, Vučić je u obraćaju javnosti izjavio da možda neće biti višednevne zabrane kretanja, a da će konačnu odluku o tome donijeti Vlada Srbije 9. jula.