RSE

Novi protesti u Turskoj zbog povlačenja iz Istanbulske konvencije (VIDEO)

PXL_ABA_270321_32320577 (1)

Žene navode da je njihova bezbjednost ugrožena nakon Erdoanove odluke

Nekoliko hiljada žena izašlo je u subotu, 27. marta na ulice Istanbula sa zahtjevom da Turska poništi odluku o povlačenju iz međunarodnog sporazuma protiv nasilja u porodici.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan iznenadio je evropske saveznike prošle sedmice kada je objavio da se njegova zemlja povlači iz Istanbulske konvencije.

Turska je bila jedna od prvih potpisnica, a žene navode da je njihova bezbjednost ugrožena nakon Erdoanove odluke, piše RSE.

Demonstranti su se uz jake mjere obezbjeđenja okupili na trgu u Istanbulu sa ljubičastim zastavama i sloganima na transparentima poput “Ubistva žena su politička” i “Zaštitite žene, a ne nasilnike”.

“Povlačenje iz Istanbulske konvencije je katastrofa za više miliona žena i djece koja žive u ovoj zemlji”, rekla je direktor Amnesti internešnela za Tursku Eče Anver, koja je pozvala Ankaru da promijeni odluku.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38 odsto žena u Turskoj trpi nasilje od partnera, a u Evropi 25 odsto, navodi agencija Rojters.