Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Novi šef crnogorske diplomatije prvo posjetio Ambasadu Ukrajine

03170000-0aff-0242-8591-08da2f7acd8e_w1597_n_r1_st_s

Prethodna Vlada, na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, bila je podijeljena po pitanju ruske agresije na Rusiju. Usvajanje sankcija i njihova primjena dugo je odlagana

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić prvu diplomatsku aktivnost, nakon stupanja na dužnost 28. aprila, počeo je posjetom ukrajinskoj Ambasadi čime je, kako kaže, želio da pošalje jasnu podršku Crne Gore Ukrajini, piše Radio Slobodna Evropa.

“Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu i podržava je u borbi protiv agresije. Ovo je odbrana evroatlantskih vrijednosti koje Ukrajina brani za sve nas”, rekao je Ranko Krivokapić nakon sastanka sa otpravnicom poslova ukrajinske Ambasade, Natalijom Fialkom.

Krivokapić je najavio veću pomoć Ukrajini, najavljujući dosljednu primjenu svih šest paketa sankcija koje je Evropska unija(EU) uvela Rusiji.

Prethodna Vlada, na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, bila je podijeljena po pitanju ruske agresije na Rusiju. Usvajanje sankcija i njihova primjena dugo je odlagana.

Crna Gora je krajem aprila dobila novu, manjinsku Vladu, na čelu sa Dritanom Abazovićem, koji je obećao ubrzanje evroatlantskih procesa.

Intenziviranje vanjskopolitičkog kursa zemlje

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je na pitanje Radio Slobodne Evrope(RSE) o prioritetima crnogorske diplomatije rekao da su to ubrzanje integracija i potpuna usklađenost sa NATO:

“To je s prošlom vladom, koja nas je vratila u politiku devedesetih, bilo izgubljeno. Sve što je i urađeno bilo je pod prisilom. Sada s crkvene dolazimo na evroatlantsku vladu”.

Vlada Zdravka Krivokapića bila je često na udaru kritika i sumnji da se, pod uticajem Srpske pravoslavne crkve, skreće sa zapadnog kursa. Ta Vlada izabrana je glasovima prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA, nakon njihove pobjede na izborima 2020. godine.