Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jačine 5,6 stepeni

Novi snažan zemljotres pogodio Tursku: Ima žrtava, traju akcije spašavanja

turska potres

Novi zemljotres u Turskoj je izazvao kolaps već oštećenih zgrada

Novi zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je okrug Yesilyurt u turskoj Malatyi. Prema informacijama Hurriyjeta, poginula je jedna osoba, a 69 je povrijeđenih. Spasioci tragaju za ocem i kćerkom koji su zarobljeni pod ruševinama.

Novi zemljotres u Turskoj je izazvao kolaps već oštećenih zgrada.

Povrijeđeni su radnici, ali i građani koji su ušli u svoje oštećene domove da pokupe ono što je ostalo od stvari, piše Hurriyet.


Prema podacima AFAD-a, operacija spašavanja traje u pet objekata.

“Od potresa u Marašu, suočavamo se sa naknadnim potresima skoro svake tri minute. Građanima stalno ponavljamo da se ne približavaju oštećenim zgradama. Potresi se nastavljaju, a zgrade ruše. Klonite se objekata”, rekao je predsjednik AFAD-a Junus Sezer.

Dvadeset ljudi je prebačeno u bolnicu, a uništene su 22 zgrade.

Otac i kćerka koji su ostali pod ruševinama, došli su u svoj stan koji se nalazio na prvom spratu kako bi pokupili stvari.

Malatya je bila među 11 turskih provincija koje su bile teško pogođene zemljotresom magnitude 7,8 koji je 6. februara razorio dijelove južne Turske i sjeverne Sirije.

Potresi su do sada odnijeli više od 40 hiljada života, dok mnoga tijela i dalje ostaju zarobljena pod ruševinama gradova razorenih potresima.