Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi snimci tsunamija: Ljudi su šetali, a onda je došao potop

indonezija tsunami

Indoneziju je 28. septembra pogodio potres i tsunami u kojemu je stradalo 1948 ljudi. Prema podacima objavljenim u nedjelju, vlasti smatraju da je nestalo oko 5.000 ljudi.

Pojavila se nova snimka koja pokazuje koliko je snažan bio tsunami koji je pogodio to područje, prenosi Index.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sigitlembah88 (@sigitlembah0888) on


Snimio ga je muškarac koji je s prijateljima uspio nakon potresa doći do balkona. S balkona na kojem su se našli snimio je siloviti val koji preplavljuje ulice i nosi sve pred sobom, uključujući ljude koji se nisu na vrijeme uspjeli skloniti na povišeno. Ubrzo se tako na snimku mogu vidjeti poplavljene ulice kojima plutaju automobili, frižideri i kamioni.

Podsjetimo, područje Palua s oko 350.000 stanovnika najprije je 28. septembra pogodio potres jačine 7,5, a potom tsunami veći od dva metra.

Nakon nekoliko dana čekanja, međunarodna pomoć počela je pristizati u tu zonu, a lokalne vlasti su danas poručile svim stranim udrugama i nevladinim organizacijama koje su pristigle u pomoć da se povuku. Odluka je to indonezijskih vlasti koja nailazi na kritike, kao što je na kritike naišla sporost vlasti u pružanju pomoći području pogođenom tsunamijem.