Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ruski Google"

Novi udarac za Putina: Rusija će vjerovatno izgubiti svoju najveću tehnološku kompaniju

yandex rusija

Zapadne sankcije već su uspjele nanijeti veliku štetu nekad uspješnoj firmi

Matična kompanija

Matična kompanija najjače ruske tehnološke kompanije Yandex želi prekinuti sve veze s tom zemljom kako bi zaštitila svoje nove kompanije od posljedica rata u Ukrajini. Ovo bi moglo omesti Putinove planove o razvoju domaćih zamjena za visokotehnološku robu koja dolazi sa Zapada, piše The New York Times.

Yandex, nizozemska kompanija koja se često naziva “Ruskim Googleom”, prenijet će svoje najperspektivnije nove tehnologije na tržišta izvan Rusije i prodati postojeće poslovne operacije u zemlji, uključujući popularni internetski preglednik, firme za dostavu hrane i aplikacije za pozivanje taksija, rekli su za Times ljudi umiješani u prodaju kompanije.

Prema njima, plan kompanije je zaštititi se od domaćeg ruskog tržišta i pogubnog efekta zapadnih sankcija, koji bi se mogao preliti na kompanije izvan Rusije. Dodali su da je nakon invazije na Ukrajinu razvoj novih tehnologija, poput samovozećih automobila, umjetne inteligencije i “cloud” usluga, postao nemoguć. Takve operacije koje zahtijevaju pristup zapadnom tržištu jednostavno bi propale.

Prodaju treba odobriti Kremlj

Yandexova ruska podružnica nastavit će nuditi iste proizvode u zemlji pod novim vlasnicima, rekla je druga osoba upoznata s pitanjem, no nije jasno hoće li se prodaja uspjeti ostvariti. Naime, kompanija mora dobiti odobrenje Kremlja za prijenos tehnoloških licenci registriranih u Rusiji izvan zemlje, rekao je jedan od uključenih.

Također bi trebala pronaći kupce, najvjerovatnije unutar Rusije, za prijenos poslovanja, a cjelokupni plan restrukturiranja trebali bi odobriti Yandexovi dioničari. Yandexov plan trenutno podržava Aleksej Kudrin, glavni revizor ruske vlade i Putinov čovjek od povjerenja.

Kudrin, jedan od rijetkih istaknutih ekonomskih liberala preostalih u ruskoj vladi, neformalno radi za kompaniju, ali se očekuje da će u budućnosti preuzeti menadžersku ulogu. Pretpostavlja se da će se Kudrin sastati s Putinom ove sedmice kako bi razgovarali o budućnosti Yandexa i drugim temama, rekao je jedan izvora za Times.

Izgubili milijarde

Zapadne sankcije već su uspjele nanijeti veliku štetu nekad uspješnoj firmi. Cijena Yandexovih dionica kojima se trguje u Moskvi pala je za 62 posto u prošloj godini. Dionice kompanije koje kotiraju na njujorškoj burzi izgubile su na vrijednosti više od 20 milijardi dolara prije nego što je burza Nasdaq obustavila njihovo trgovanje nakon ruske invazije.

Hiljade Yandexovih zaposlenika napustile su Rusiju od početka invazije. U martu je tadašnji zamjenik izvršnog direktora kompanije Tigran Kudaverdjan invaziju u objavi na Facebooku nazvao “monstruoznim ratom”.

Uprkos tome, Evropska unija uvela je sankcije protiv Kudaverdjana u martu zbog Yandexove uloge u promicanju ratnog narativa Kremlja. Njegov šef, osnivač firme sa sjedištem u Izraelu Arkadij Volož bio je pogođen sankcijama nekoliko mjeseci kasnije. Obojica su dala otkaz u kompaniji kako bi joj omogućili nastavak poslovanja u Evropi.