potresna ispovijest

Novi vapaj zatočene princeze: “Otac je oteo i moju sestru, niko je nije vidio 20 godina”

U pismu koje je podijelila s BBC-jem, Latifa je rekla policijskoj stanici u Cambridgeshireu da bi istraga mogla dovesti do oslobođenja princeze Shamse, koja je također oteta prema nalogu njihovog oca, vladara Dubaija

Princeza Latifa koju njezin otac, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, drži kao taoca od 2018. kada je pokušala pobjeći iz Dubaija, apelirala je na britansku policiju da istraži otmicu njezine starije sestre koja je nestala prije više od 20 godina, a posljednji je put viđena u ulici Cambridge u centru Londona.

U pismu koje je podijelila s BBC-jem, Latifa je rekla policijskoj stanici u Cambridgeshireu da bi istraga mogla dovesti do oslobođenja princeze Shamse, koja je također oteta prema nalogu njihovog oca, vladara Dubaija.

Shamsa koja sada ima 39 godina, od svoje 18. nije viđena u javnosti.

Prošle secmice BBC je objavio šokantni video tajno snimljen mobitelom na kojem Latifa opisuje kako je njezin otac drži kao taokinju, nakon čega je UN zatražio od Ujedinjenih Arapskih Emirata dokaz da je princeza živa.

Dvije decenije ranije pokušaj njezine starije sestre da pobjegne od porodice također je završio zatočeništvom.

Shamsu niko nije vidio 20 godina

U augustu 2000, dva mjeseca nakon što je pobjegla s očevog imanja u predgrađu Londona, Shamsa je oteta s ulice i prisilno odvedena helikopterom u Francusku, a onda privatnim avionom natrag u Dubai.

Latifa u pismu pisanom rukom, koje su policiji predali njezini prijatelji u srijedu, moli britanske vlasti da poduzmu nešto vezano uz tu otmicu.

– Molila bih vas da obratite pažnju na njezin slučaj, jer bi to moglo rezultirati njezinim puštanjem na slobodu… vaša pažnja bi je mogla osloboditi. Ona jako voli Englesku, njezine najdraže uspomene su vezane uz vrijeme provedeno tamo – piše u pismu u kojem opisuje i strašnu sudbinu svoje sestre koja ju je zadesila nakon što su je vratili u Dubai.

– Drže je izoliranu, ne zna se datum puštanja, suđenja ili optužnice. Muče je bičevanjem po nogama…

Datum u pismu otkriva kako je ono sastavljeno u februaru 2018, prije nego li je Latifa uspjela pobjeći od oca.

Britanska policija prvu istragu pokrenula je 2001. nakon što ih je Shamsa kontaktirala putem advokata za imigrante, no ubrzo su prestali istraživati nakon što im je zabranjeno ići u Dubai.

Istraga je ponovno pokrenuta 2018, a intenzivirala se nakon presude Visokog suda iz 2019. koja ističe kako je šeik oteo obje svoje kćeri i držao ih zatočenima protiv njihove volje.

Jedna od rijetkih Shamsinih fotografija

– Radi se vrlo kompleksnom i ozbiljnom pitanju i postoje detalji u slučaju o kojima bi bilo neprikladno diskutirati u javnosti – kazali su za BBC iz policije.

Ministarstvo vanjskih poslova prethodno je naglasilo kako se radi o privatnoj stvari i kako oni nemaju nikakvu ulogu u istrazi.

Nakon što su se pojavile snimke princeze Latife, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da su one “duboko zabrinjavajuće” i da će Velika Britanija “vrlo pažljivo pratiti događanja vezana uz to pitanje”.

Vlast u Dubaiju dosad nije odgovorila na upite BBC-a vezane uz otmicu princeza.