Indonezija

Novi zakon zabranjuje seksualne veze van braka

brak1112

Prema novom zakonu, nevjenčani parovi koji žive zajedno kao muž i žena suočavaju se sa šest mjeseci zatvora ili novčanom kaznom od oko 570 funti, što je otprilike prosječna tromjesečna zarada u Indoneziji

Indonezija će uskoro usvojiti novi krivični zakonik koji zabranjuje seksualne odnose van bračne zajednice i predviđa oštre kazne za vrijeđanje dostojanstva predsjednika države.

Novi krivični zakonik treba da bude usvojen naredne sedmice nakon što parlament i Vlada dogovore konačnu verziju, piše list “Indipendent”.

Novi krivični zakonik zamijeniće zakone iz vremena kada je Indonezija bila holandska kolonija.

“Država mora da zaštiti građane od ponašanja koje je u suprotnosti sa vrhovnim učenjima Boga”, rekao je Nasir Džamil, član Partije prosperitetne pravde.

On je rekao da su lideri svih konfesija konsultovani u vezi sa izmjenama imajući u vidu da se indonezijska suštinska ideologija zasniva na vjeri u Boga.

Prema novom zakonu, nevjenčani parovi koji žive zajedno kao muž i žena suočavaju se sa šest mjeseci zatvora ili novčanom kaznom od oko 570 funti, što je otprilike prosječna tromjesečna zarada u Indoneziji.

Tužilaštvo može da pokrene proces ako seoski starješnina, koji predstavlja najniži nivo vlasti, podnese prijavu policiji sa kojom su saglasni i roditelji ili djeca optužene osobe.

Roditelji, djeca i bračni drug mogu da podnesu prijavu.

Takođe, jednogodišnja zatvorska kazna slijedi za osobu koja je imala seksualne odnose sa nekom osobom van braka, a bliski rođak podnese prijavu.

Zakon ne priznaje homoseksualne brakove.

Takođe, zatvor slijedi za “skaradne radnje”, odnosno za radnje koje krše norme pristojnosti i kulture kroz “požudu ili seksualnost” bilo da je riječ o heteroseksualcima ili homoseksualcima.

Žene koje abortiraju suočavaju se sa kaznom od četiri godine zatvora, osim ukoliko se utvrdi određeni medicinski razlozi ili je riječ o silovanju.

Kazna slijedi i za lica koja promovišu sredstva za kontracepciju.