Globus

Nakon terorističkog napada

Novi Zeland u roku od deset dana reformira zakon o oružju

18/03/2019

Nacionalna memorijalna služba u pomen na žrtve napada na džamije u Christchurchu, u kojima je ubijeno 50 i ranjeno još 50 ljudi, bit će održana što je prije moguće

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u ponedjeljak da je njena vlada odlučila da reformira zakon o posjedovanju oružja u roku od deset dana.

Na reformu zakona o posjedovanju oružja pristala su tri koalicijska partnera – novozelandska Laburistička stranka, stranka Novi Zeland prije svega i stranka Zelenih, izjavila je Ardern na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade.

Ona je ipak, odbila da pruži detalje najavljene reforme.

Nacionalna memorijalna služba u pomen na žrtve napada na džamije u Christchurchu, u kojima je ubijeno 50 i ranjeno još 50 ljudi, bit će održana što je prije moguće.

Ardern je također saopćila da će istraga terorističkih napada u Christchurchu biti pokrenuta.

Na drugoj konferenciji za novinare, novozelandski policijski komesar Mike Bush potvrdio je da je naoružani čovjek djelovao sam, ali kako je moguće da je imao podršku.

– Apsolutno smo sigurni da je samo jedan napadač odgovoran za ovo – kazao je Bush.

On, međutim, nije odbacio podršku drugih ljudi napadaču i kazao je da je to “veoma, veoma bitan dio naše istrage”, prenosi Xinhua.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.