Novinar lagao da se družio sa srpskim snajperistom u Sarajevu

francois3456

François Bugingo bio je prava zvijezda Quebeca, naizgled neustrašivi strani dopisnik koji se uvijek javljao iz središta nekog događaja.

Bio je očevidac ubistava koja su se dogodila neposredno poslije pada Gadhafijevog režima. Bježao je od kiše metaka pripadnika militantne grupe al-Shabaab u Mogadishu 2011. Godinu dana ranije putovao je u Mauritaniju kako bi pregovarao o puštanju novinara kog je kao taoca držala al-Kaida.

Već u 19. godini života je bio na prvim ratnim linijama u Sarajevu i provodio vrijeme sa srpskim snajperistom koji je pio rakiju i svirao gitaru.

Međutim, Le Presse je objavio istragu i ispostavilo se da je veliki dio svojih priča izmislio, piše Nationalpost.com.

Televizijska mreža Journal de Montreal i radio 98,5 FM koji su redovno objavljivali Bugingove radove i pozivali ga kao relevantnog sagovornika, objavili su da je suspendovan i da je unutrašnja istraga u toku.

Voditelj Benoît Dutrizac rekao je da su otkrića o Bugingou šokirale sve zaposlene u radio stanici. “Bijesan sam što me je prijatelj lagao”, rekao je on.

francois2

Bugingo (41) objavio je poruku na Facebooku: “Šokiran sam ovim napadom i žao mi je što su moji sadašnji poslodavci uvučeni u sve to. Posljednje dvije godine me redovno pratite na radiju, televiziji, u novinama i na digitalnim platformama i dobro znate da su informacije koje s vama dijelim pouzdane”.

Osim reportera Radio Canada, mediji iz Quebeca imaju vrlo malo dopisnika iz svijeta, a Bugingo je brzo izgradio reputaciju dobro informisanog čovjeka koji se nalazi na najaktuelnijim lokacijama širom svijeta.

Bugingo koji potječe iz Konga preselio se u Montreal 1997. i radio je za Radio Canada i Radio Quebec, prije nego što je prešao na sadašnje pozicije.

Novinarka La Presse Isabelle Hachey kaže da je februarska kolumna objavljena u Journal de Montreal podstakla istragu.

Na kraju kolumne Bufingo se prisjeća susreta sa Saifom al-Islamom Gadhafijem, sinom libijskog diktatora, “prije nekoliko mjeseci” u libijskom zatvoru.

“Vidjet ćete. Svima njima će moj otac uskoro nedostajati”, citirao je Gadhafijevog sina.

Pošto je izvještavala iz Libije i bezuspješno pokušavala da intervjuiše Saifa, Hachey je znala koliko je teško doći do takve izjave. Iznenadila se što je Bugingo takav razgovor spomenuo tek na kraju jedne obične kolumne.

Međutim, Bugingo je za La Presse rekao da je u kolumni pogriješio i da intervju nije napravio prije nekoliko mjeseci, nego 2012. Čelnici zatvora u Libiji su međutim negirali da je te godine Gadhafijev sin davao bilo kakve izjave.

Upitan zašto je čekao tri godine da napiše nešto o tom sastanku, Bugingo je rekao da je to bio vrlo težak intervju i da je Gadhafi govorio “iskasapljeni” engleski.

Međutim, mlađi Gadhafi je studirao ekonomiju u Londonu i odlično je govorio engleski jezik. Zbog tih nedosljednosti, preispitane su i druge sumnjive priče poznatog izveštača:

* Bugingo je 2014. pisao o tome kako je prisustvovao pogubljenju jednog od najgorih mučitelja Gadhafijevog režima, koji je prije smrti povikao: “Mrzim zlog čovjeka u kojeg me Tvorac pretvorio”. Bugingo je priznao za La Presse da nije bio u Misrati gdje je taj čovjek pogubljen. “Mora da sam to negdje pročitao”, izjavio je on.

* Bugingo je za La Presse rekao da je 2010. otišao u Mauritaniju, kako bi pregovarao o puštanju talaca kao član nevladine organizacije “Reporteri bez granica”. Opisao je kako su mu prijetili predstavnici al-Kaide, dok su im nad glavama ljeteli avioni. Četiri prošla i sadašnja direktora “Reportera bez granica” rekla su da Bugingo nikad nije išao na takve pregovore.

* Prošlog oktobra Bugingo je izjavio u jednoj tv emisiji da je trenutak “koji mu je promijenio život” doživio tokom rata u Bosni 1993. kada je proveo neko vrijeme sa srpskim snajperistom, inače “izuzetnim umjetnikom” na gitari. Upitan o tom događaju, Bugingo je ispričao da je zapravo riječ o 1995. kada je posjetio Sarajevo sa dvojicom francuskih novinara. La Presse je kontaktirao te novinare, ali oni tvrde da Bugingo nije išao s njima.

* Bungingo se 4. avgusta 2011. pojavio u Dutrizacakovoj radio emisiji i opisao haotičnu scenu u Mogadišu, a ispostavilo se da je Somaliju napustio dan ranije. “Moguće je da sam se malo hvalisao pred Benoitom”, rekao je on.

Advokat je prenio Bugingovu poruku da se privremeno “povlači sa javne scene” i priprema se da odgovori na optužbe. “Želim da branim svoj integritet i dokažem svoj profesionalizam”, rekao je on.

Dutrizac kaže da mu je Bugingo u četiri oka rekao da nije lagao za te priče.

“Da li je on lagao jer je kompulsivni lažov? Ako je to istina, potrebna mu je pomoć, ali on ne može imati prostor u našoj emisiji”, rekao je on.