nobelov komitet

Novinari Maria Ressa i Dmitry Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

novinari nobel

Norveški Nobelov komitet je odlučio da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli Mariji Ressi i Dmitryju Muratovu zbog njihovih napora da sačuvaju slobodu izražavanja, koja je preduslov za demokratiju i dugotrajni mi

Maria Ressa i Dmitry Muratov su laureati Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu.

Norveški Nobelov komitet je odlučio da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli Mariji Ressi i Dmitryju Muratovu zbog njihovih napora da sačuvaju slobodu izražavanja, koja je preduslov za demokratiju i dugotrajni mir.

Maria Ressa je filipinsko-američka novinarka, autorica, osnivačica i direktorica online portala Rappler. Dvije decenije je radila kao vodeći istraživački reporter za CNN iz Jugoistočne Azije. Prošle godine je osuđena za cyber klevetu pod kontroverznim filipinskim zakonom protiv cyber kriminala.

Dmitry Muratov je ruski novinar i glavni i odgovorni urednik lista “Novaya Gazeta”. Njegove novine su proglašene jedinim kritičkim listom s nacionalnim utjecajem u Rusiji danas. List je poznat po iscrpnom izvještavanju o osjetljivim temama poput korupcije u vlasti i kršenja ljudskih prava.

Dobitnik je Međunarodne nagrade za slobodno novinarstvo 2007. godine. Nagrada se dodjeljuje novinarima koji pokazuju hrabrost u odbrani slobode medija tokom napada, prijetnji i hapšenja.