Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pritisak na medije

Novinari “Nove gazete” pronašli napadača na Muratova, ali policija ga ne hapsi

New Project – 2022-04-12T154317.543

Napadač je pri ulasku u vagon kondukteru rekao da traži osobu koja ima kartu za mjesto broj 14 (tu kartu je kupio upravo Muratov za vožnju od Moskve do Samare)

Na željezničkoj stanici Kazanski u centru Moskve 7. aprila napadnut je glavni urednik moskovske “Nove gazete” Dmitrij Muratov, inače dobitnik Nobelove nagrade.

Podsjećamo, u napadu koji se desio u vagonu, Muratov je zaliven farbom izmiješanom s acetonom, pri čemu je pretpio opekline na očima. Ni nakon pet dana moskovska policija nije pronašla izvršioca.

Ali jesu novinari Nove gazete. Međutim, iako su objavili i fotografije izvršioca, policija ga još uvijek nije privela niti se oglasila.

Dan nakon napada uhapšen je Ilija Markovec iz Moskve, koji je bio pomagač, odnosno vozač automobila s kojim je napadač Nikolaj Trifonov pobjegao.

Ilija Markovec / FOTO: novayagazeta.ru

Napadač Nikolaj Trifonov se dovodi u vezu sa Savezom ruskih padobranaca, a koji je ranije viđan u društvu moskovskih i ruskih zvaničnika, piše Nova gazeta.

Nikolaj Trifonov / FOTO: novayagazeta.ru

Po svemu sudeći, u pitanju je još jedan u nizu napada na nezavisne novinare u Rusiji u kojem je učestvovao Putinov represivni bezbjednosti aparat.

Jer, kako piše Nova gazeta, Trifonov je prije napada imao pristup podacima ruskih željeznica, a to su podaci kojima imaju prisup samo sigurnosne strukture. Trifonovo je tačno znao s kojim će vozom i u kojem kupeu putovati Muratov, što su podaci iz baze “Magistral”, koje imaju samo ovlašteni službenici za provođenje zakona.

Dizajniranu isključivo za službenu upotrebu, bazi “Magistral” nemaju pristup “slučajni korisnici”.

Napadač je pri ulasku u vagon kondukteru rekao da traži osobu koja ima kartu za mjesto broj 14 (tu kartu je kupio upravo Muratov za vožnju od Moskve do Samare).

Drugo, napadač je slobodno unio posudu s farbom, koja spada u kategoriju opasnih tvari, čiji se prevoz ruskim željezniacma obavlja po strogim propisima, i obični putnici je ne mogu unijeti u prtljagu. Prilikom pregleda na ulazu u stanicu takve tvari se oduzimaju.

Treće, brojni čuvari željezničke stanice “nisu primijetili” ljude koji su napad izvršili i to pred velikim brojem nadzornih kamera i tako ugrozili i druge putnike, ali i red vožnje.

Inače, Nova gazeta je nedavno obustavila rad zbog strahovitih pritisaka nadležnih regulatornih tijela Putinovog režima. Novinari koji u Rusiji situaciju u Ukrajinu opišu kao “rat” suočavaju se kaznom zatvora i do 15 godina. Strogo je zabranjeno pisati i o zločinima ruske vojske u Ukrajini, koji svakodnevno izlaze na vidjelo. Putin je također zabranio da mediji pišu o velikim gubicima ruske vojske u Ukrajini, kako u ljudstvu tako i u tehnici. Kada su gubici ruske vojske u Ukrajini, mediji smiju pisati samo ono što kaže rusko Ministarstvo odbrane.