Novinarima uglednih medijskih kuća nisu dozvolili ulazak u Bijelu kuću

trump333

Sada je postalo i službeno – novinari New York Timesa, CNN-a i Politica su nepoželjni u Bijeloj kući. To su saznali na najteži mogući način, danas im je zabranjen ulaz na uobičajeni dnevni novinarski brifing kod glasnogovornika Seana Spicera. Izgovor glasnogovornika je bila da se nisu javili na vrijeme, ali naravno da se radi o nečemu drugome – nastavku rata Trumpa i pojedinih medija.

Za razliku od njih, ispred Spicera su stajali novinari konzervativnijih listova i portala kao što su Breitbart Newsa,One America News Networka i Washington Timesa. Također, u Bijeloj kući bili su reporteri ABC-a, CBS-a, The Wall Street Journala, Bloomberga i Fox Newsa.

U znak solidarnosti prema kolegama na pressicu su odbili doći novinari AP-a i Timea.

– Ovako nešto se nikad nije dogodilo u historiji Bijele kuće. Prošli smo mnogo administracija i predsjednika, ali niko nam nikad nije zabranio ulaz u Bijelu kuću – rekao je glavni urednik NY Timesa Dean Baquet.

– Protestiramo protiv izbacivanja NY Timesa i naših kolega iz Bijele kuće. Sloboda medija bi trebala od najvećeg nacionalnog interesa.