Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Novorođenče pronađeno u kanti za smeće izvan životne opasnosti

kanta beba
FOTO: Pixsell

Beroš je demantirao neke medijske informacije o tome da je dječak bio ozlijeđen

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da je stanje novorođenčeta, pronađenog u ponedjeljak večer u Zaprešiću u kanti za smeće, klinički stabilno, beba je prevezena u bolnicu Sveti Duh i odmah zbrinuta, a ministar je izrazio žaljenje zbog okrutnosti čina.

Novorođenče su pronašli sinoć oko 23 sata 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život, izvijestila je ranije danas zagrebačka policija, koja traga za nepoznatom majkom. Beba je odmah prevezena u KB Sveti Duh, gdje je utvrđeno da je u stabilnom stanju.

“Želio bih izraziti žaljenje što se dogodio jedan krajnje okrutan čin prema nekome ko je bespomoćan, tek rođen, riječ je o nekoliko sati. I prava je sreća što je na vrijeme dijete uočeno, i na vrijeme prevezeno u bolnici”, izjavio je ministar Beroš.

Dodao je kako se čuo s direktorom bolnice koji mu je rekao da je dijete stabilizirano. “I dalje se prate sve funkcije, svi vitalni parametri. Pothlađenost je prošla, stabilizirani su tlak i puls, vrijeme životne ugroženosti je prošlo”, izjavio je novinarima ministar zdravstva.

“Naizgled je prekrasna beba, gestacijski stara otprilike 38 sedmica, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju”, dodao je Beroš.

Demantirao je neke medijske informacije o tome da je dječak bio ozlijeđen. “Tragovi krvi nisu bili njegovi nego su nastali pri porodu i zbog nestručnog rezanja pupčane vrpce”, rekao je.

Dodao je kako će u ovaj slučaj biti angažirane sve potrebne službe uključujući Centar za socijalnu skrb, dok u međuvremenu policija nastavlja s potrebnim aktivnostima, prenosi Hina.

Direktor bolnice: Beba je dobro

– Beba je dobro. Riječ je o muškom zdravom novorođenčetu za koje je procijenjeno da je iz uredno donesene trudnoće. Ima sve stabilne funkcije. Bez vidljivih je vanjskih ozljeda. Urednog je stanja. Ovog trena je izvan životne opasnosti. Beba je bila pothlađena kad su je dovezli k nama. Sad je dijete ugrijano i toplo, ružičaste je boje kože, tako da je dobro – rekao je za 24sata direktor KB-a Sv. Duh, dr. Igor Alfirević.