Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog "masakra uživo"

Novozelandske kompanije povlače svoje oglase s društvenih mreža

Brenton Tarrant

Facebook je u nedjelju priopćio da su u prva 24 sata nakon napada uklonili 1,5 miliona snimaka, od čega je 1,2 miliona blokirano pri samom postavljanju

Niz novozelandskih kompanija povukao je danas oglase s društvenih mreža nakon prenosa uživo smrtonosnih napada na džamije u Christchurchu na Facebooku i objave napadačevog rasističkog manifesta na Twitteru.

“Westpac NZ suspendovao je do daljnjeg oglašavanje na društvenim mrežama, uključujući Facebook. Razgovarat ćemo s društvenim medijima o objavi štetnih sadržaja”, objavila je australska banka na Twitteru.

Jučer su Udruženje oglašivača Novog Zelanda (ANZA) i Vijeće za komercijalne komunikacije objavili saopćenje u kojem potiču svoje članove da dobro razmisle gdje će utrošiti novac za oglašavanje.

“Događaji u Christchurchu otvaraju pitanje – ako vlasnici stranica mogu ciljati potrošače oglasima u mikrosekundama, zašto se ista tehnologija ne može primijeniti kako bi se spriječio prenos uživo takve vrste sadržaja”, stoji u priopćenju.

“Tražimo od vlasnika Facebooka i drugih platformi da odmah poduzmu korake kako bi učinkovito smanjili sadržaje ispunjene mržnjom prije nego se dogodi još jedna tragedija koja će se prenositi uživo putem interneta”, dodaje se.

Facebook je u nedjelju priopćio da su u prva 24 sata nakon napada uklonili 1,5 miliona snimaka, od čega je 1,2 miliona blokirano pri samom postavljanju.

Glavni novozelandski cenzor David Shanks u ponedjeljak je službeno svrstao 17-minutni video u kategoriju neprimjerenog sadržaja, što znači da je u Novom Zelandu protivzakonito gledati ga, dijeliti i posjedovati.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je novinarima da je napadač imao “niz razloga za teroristički čin, a jedan od njih bilo je privlačenje pažnje javnosti”.

“Upravo mu to apsolutno možemo uskratiti. Mogu vam garantovati da nećete čuti da izgovaram njegovo ime”, rekla je premijerka.

Podsjetimo, 28-godišnji Australac Brenton Tarrant optužen je za ubistvo 50 ljudi i ozljeđivanje još 50 u napadu koji se dogodio u petak.

Trideset žrtava i dalje je na liječenju u bolnici u Christchurchu, pri čemu je devet njih još u kritičnom stanju.

Tarrant će ostati u pritvoru do 5. aprila, a u policiji navode da će protiv njega podići dodatne optužbe. Naznačio je da će se sam braniti.