Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brenton Tarrant

Novozelandski sud dopustio prikazivanje lica napadača na džamije

tarrant

Tarrantovo naredno ročište zakazano je za 14. juni kada bi se putem videolinka trebao izjasniti o krivici po 51 tački optužbe za ubistvo i pokušaj ubistva, te jednoj tački za terorizam

Novozelandski sudac u četvrtak je presudio da mediji sada mogu prikazivati lice teroriste optuženog za ubistvo 51 osobe u dvije džamije u Christchurchu.

Novozelandski sudovi ranije su presudili da TV stanice, websiteovi, novine i drugi mediji mogu u javnosti objaviti samo fragmentirane fotografije lica teroriste  Brentona Harrisona Tarranta, 28-godišnjeg australskog bjelačkog suprematiste optuženog za masovna ubistva u pucnjavi od 15. marta.

Sudac višeg suda Cameron Mander navodi, međutim, u sudskoj zabilješci da su ga tužioci savjetovali da više nema bilo kakve potrebe za zabranom objave slika Tarrantovog lica i dodaje da je ukinuo ranije zabrane.

Ranije presude nisu, međutim, spriječile cirkuliranje Tarrantovih fotografija na internetu, i postavlja se pitanje da li se sudske odluke mogu primjeniti na medije koji djeluju van granica Novog Zelanda.

Terorista je objavio livestream većeg dijela svog napada na Facebooku. Jezivi 17-minutni snimak, u kome on prikazuje svoje lice, kopiran je i distribuiran kako bi se mogao gledati širom svijeta na internetu.

Tarrantovo naredno ročište zakazano je za 14. juni kada bi se putem videolinka trebao izjasniti o krivici po 51 tački optužbe za ubistvo i pokušaj ubistva, te jednoj tački za terorizam, prenosi Associated Press.