Sergej Surovikin

NYT: Putinov “general Armagedon” znao za Prigožinov plan

Sergej Surovikin
Foto: Twitter
Sergej Surovikin

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Wagnerovih boraca tokom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata

Generasl Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, piše New York Times.

New York Times se poziva na američke zvaničnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su dužnosnici “pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda”.

Prigožin imao podršku generala?

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Wagnerovih boraca tokom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata.

New York Times je izvijestio da su američki zvaničnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj.

Pentagon nije do sada odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo odbrane također nisu odgovorili na Reutersove upite.

Surovikin vodio vojsku do oktobra

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali “general Armagedon”, u listopadu je postavljen na čelo operacija u Ukrajini, ali je u januaru ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Prije pokretanja pobune Prigožin je bjesnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce.

Surovikin je pozvao Wagnerovu skupinu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo borce na takozvani “marš za pravdu” prema Moskvi.