Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama čestitao Francuskoj i Belgiji na hapšenju Abdeslama

obama

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je u petak predsjedniku Francuske Francoisu Hollandeu i belgijskom premijeru Charlesu Michelu na hapšenju glavnog osumnjičenog za terorističke napade u Parizu Salaha Abdeslama, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva Francuske su potvrdili da je Obama telefonom razgovarao sa Hollandeom kako bi mu čestitao na antiterorističkoj akciji.

“Čestitke i od predsjednika SAD. Belgija i Francuska stoje ujedinjene u borbi protiv terorizma”, napisao je također na zvaničnom Twitter profilu Charles Michel, dodajući fotografiju na kojoj stoji pored francuskog lidera.

Nakon što je danas u Briselu uhapšen Salah Abdeslam, jedan od terorista koji su u novembru 2015. godine organizirali i izveli teroristički napad u Parizu, Hollande i Michel su poručili da je ovo hapšenje rezultat intenzivne saradnje policije dvije zemalja.

“Salah Abdeslam je uhapšen s još dvoje suučesnika. Moje su misli sa žrtvama napada u čijoj je organizaciji Abdeslam direktno učestvovao. Ovo hapšenje je rezultat intenzivne saradnje belgijske i francuske policije koja se nastavlja jer još uvijek nije sve gotovo”, rekao je Hollande na večerašnjoj konferenciji za medije.

Nekoliko terorističkih napada izvedeno je 13. novembra 2015. godine u Parizu. Tada je poginulo 130, a 351 osoba bila je ranjena. Odgovornost za ove napade preuzela je teroristička organizacija ISIS. Ove napade osudili su brojni državni zvaničnici kao i organizacije.