Globus

Obama dobitnik nagrade John F. Kennedy

02/03/2017

Bivši američki predsjednik Barack Obama dobitnik je nagrade John F. Kennedy – Profil hrabrosti (Profiles in Courage) zbog očuvanja naslijeđa demokratskog kolege i nekadašnjeg predsjednika SAD, saopćeno je danas.

“Predsjednik Kennedy pozvao je novu generaciju Amerikanaca da svojim talentom služe državi. Predsjednik Obama unio je tu baklju u naše vrijeme s izuzetnim dostojanstvom i hrabrošću, pruživši mladim ljudima različitog porijekla primjer koji mogu da primjene u svom životu”, navela je u saopćenju Kennedyjeva kćerka, Carolina Kennedy.

Carolina Kennedy i njen sin Jacques Schlossberg uručit će Obami nagradu 7. maja u Predsjedničkoj biblioteci i muzeju Johna F. Kennedyja u Bostonu.

Obama je dobio priznanje za “dugotrajnu posvećenost demokratskim idealima i uzdizanje standarda političke hrabrosti u novom vijeku”, navedeno je u saopćenju.

Fondacija Biblioteke Johna F. Kennedyja od 1989. svake godine dodjeljuje nagradu državnim službenicima za savjesne odluke koje su donijeli bez obzira na lične i profesionalne posljedice.

Nagrada je nazvana po Kennedyjevoj knjizi “Profili hrabrosti” (Profiles in Courage), za koju je dobio Pulitzerovu nagradu. Knjiga govori o osam američkih senatora koji su rizikovali svoje karijere zauzimajući principijalne stavove za nepopularne odluke.

Obama je treći nekadašnji predsjednik SAD-a koji je dobio nagradu, a među dobitnicima su i George W. Bush i američki senator Johnn McCaine, prenosi Beta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.