Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama i Erdogan obavili telefonski razgovor nakon rušenja ruskog aviona

erdoga obama

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom u vezi s obaranjem ruskog vojnog aviona nakon što je narušio turski zračni prostor, javlja Anadolu Agency (AA).

Obama je tokom razgovora kazao kako Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO podržavaju pravo Turske da brani svoj nacionalni suverenitet.

Dvojica lidera su se usaglasili da je potrebno razviti mehanizme kojima će se osigurati da se slični incidenti ne ponavljaju.

Također su se složili o značaju smanjenja tenzija nakon današnjeg događaja koji je privukao veliku pažnju svjetske javnosti.

S druge strane, turski premijer Ahmet Davutoglu je također večeras telefonom razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je tom prilikom informisao o situaciji nakon obaranja ruskog aviona.

Podsjećamo, turske oružane snage jutros su oborile letjelicu koja je uprkos upozorenjima nastavila narušavati turski zračni prostor. Vojni avion ruske proizvodnje tipa SU-24 oboren je nedaleko od tursko-sirijske granice nakon deset upozorenja u pet minuta, a presrela su ga i srušila dvaturska lovca tipa F-16 jutros u oko 9.30 po lokalnom vremenu, saopćeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Turske.