Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama i Modi pozdravili početak gradnje šest nuklearnih reaktora u Indiji

Barack Obama, Narendra Modi

Američki predsjednik Barack Obama i indijski premijer Narendra Modi pozdravili su početak priprema za gradnju šest nuklearnih reaktora u Indiji, ključni korak za zaključenje prvog posla na temelju američko-indijskog sporazuma o civilnoj nuklearnog energiji potpisanog prije deset godina.

Dvojica čelnika su nakon sastanka u Bijeloj kući objavila da će Indija i Američka uvozno-izvozna banka zajednički osigurati finansiranje tog projekta i zaključiti ugovore do juna 2017.

“Kada se dovrši bit će to jedan od najvećih projekata tog tipa kojim će se ispuniti obećanja iz indijsko-američkog sporazuma te pokazati zajednička predanost da Indija osigura svoje potrebe za energijom, uz istovremeno smanjenje uporabe fosilnih goriva”, saopćili su Obama i Modi.

Bijela kuća je također objavila da je Modi pružio podršku da globalni klimatski sporazum postignut u Parizu stupi na snagu ove godine.

“Indija dijeli ciljeve koje je postavio SAD, a to je da sporazum stupi na snagu ove godine”, izjavio je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest nakon susreta Obame i Modija.

Osim o nuklearnoj energiji i klimatskim promjenama, dvojica čelnika razgovarala su i o cyber sigurnosti te ekonomskim odnosima dviju zemalja, prenosi Hina.

“Nastavljamo razgovore o širokom spektru područja na kojima možemo učinkovitije sarađivati kako bi potaknuli otvaranje novih radnih mjesta, investicije i veće šanse za naše ljude, osobito mlade u objema državama”, rekao je Obama.