Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama indirektno o Trumpu: Predsjednik nije lik iz TV reality showa

obama

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je nadu da će sljedeće sedmice donijeti zacjeljivanje pukotina među demokratima, sada kada je Hillary Clinton osigurala pobjedu u utrci za nominaciju stranke i ulazak u borbu za Bijelu kuću s republikancem Donaldom Trumpom.

“Nadam se da ćemo u sljedećim sedmicama povući svi zajedno”, izjavio je predsjednik Obama gostujući na televiziji NBC u emisiji “The Tonight Show” (Večernji šou) kod voditelja Jimmyja Fallona, koja će biti emitirana u četvrtak, prenosi Hina.

To je bio prvi javni nastup američkog predsjednika nakon što je Hillary Clinton pobijedila Bernieja Sandersa u višemjesečnoj i žestokoj borbi za mjesto demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima koji će biti održani 8. novembra.

“Ono što se događa u predizbornoj kampanji zna biti ponekad malo bolno”, rekao je Obama i istaknuo značajnu ulogu Bernieja Sandersa u borbi s Clinton.

“Vukao je stranku i predstavljao pravi izazov. Donio je ogromnu dozu energije i nove ideje u kampanji. Mislim da je Hillary učinio boljom kandidatkinjom”, rekao je američki predsjednik.

Iako je njena pobjeda izvjesna, kandidaturu bivše državne sekretarke u prvom predsjedničkom mandatu Baracka Obame demokratski delegati još moraju potvrditi na konvenciji u Philadelphiji u julu.

Gostovanje u vrlo gledanoj emisiji bila je izvrsna prilika za sadašnjeg predsjednika i da pošalje poruku najvjerojatnijem republikanskom kandidatu, ekscentričnom bogatašu Donaldu Trumpu, kojeg se dotaknuo odgovarajući na pitanje o svojoj ulozi u predsjedničkoj kampanji.

“Moja glavna uloga u tom procesu je da podsjetim američki narod o kako ozbiljnom poslu se radi. Predsjednik nije lik iz televizijskog reality šoua”, zaključio je Obama aludirajući na Trumpov nekadašnji angažman u jednom od takvih zabavnih TV formata.