Globus

Obama ljut na Britance: Stopirat ćemo trgovinske sporazume

25/06/2016

Američki predsjednik Barack Obama ustraje na upozorenju Britaniji da će morati pričekati na trgovinske sporazume sa Sjedinjenim Državama ako napusti Evropsku uniju, objavila je Bijela kuća u petak po američkom vremenu nakon referenduma kojim su se Britanci glasali za Brexit.

“Očito predsjednik ostaje pri onome što je rekao i u tome nema promjena stajališta”, rekao je glasnogovornik bijele kuće Eric Schultz novinarima.

Obama, koji se srčano zauzimao za to da Britanija ostane u Evropskoj uniji kada je u aprilu posjetio tu zemlju, upozorio je tada London da ne računa na to da će brzo potpisati sporazum o trgovini sa Sjedinjenim Državama ako odluči izaći iz bloka EU.

Kako prenose agencije, Obama je o odluci Britanaca da odaberu Brexit, izlazak iz EU, razgovarao u petak s britanskim premijerom Davidom Cameronom i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi HINA.

Obama je u telefonskom razgovoru uvjerio premijera Camerona da specijalan odnos SAD-a i Velike Britanije, kao i britansko članstvo u NATO savezu ostaju glavni prioriteti američke politike, navodi se u saopštenju koje je objavila agencija Reuters. Američki predsjednik i Merkel su u telefonskom razgovoru izrazili žaljenje zbog odluke britanskih glasača, ali istovremeno naglasili i da poštuju volju britanskog naroda, saopštila je Bijela kuća.

Cameronu je obećao da će Washington zadržati “posebne odnose” s Londonom i bliske veze s Bruxellesom, prenosi Reuters.

“Iako će se odnosi Ujedinjenog Kraljevstva s EU promijeniti, neće se promijeniti poseban odnos koji postoji između naše dvije nacije. To će se održati”, rekao je američki predsjednik na Univerzitetu Stanford i dodao “EU će ostati jedan od naših neizbježnih partnera”.

Obećao je da će se SAD i Britanija “usredotočiti na to da održe gospodarski rast i financijsku stabilnost”.

U razgovoru s kancelarkom Merkel Obama je izrazio žaljenje zbog Brexita, ali su oboje kazali da poštuju odluku britanskog naroda.

Objava rezultata referenduma u petak potresla je burzu Wall Street i druga brojna financijska tržišta u svijetu s globalnim gubitkom od oko 2 biliona američkih dolara toga dana.

Obama je u svojim komentarima u petak pokušao ograničiti posljedice britanske odluke o izlasku iz EU. Smatra se da bi Brexit mogao naštetiti američkom gospodarskom oporavku kao i pregovorima o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji se vode između SAD-a i EU, te konačno skrenuti pažnju američkih saveznika od rješavanja pitanja svjetske sigurnosti.

Komentari