Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama na Kubi: Sjajno je biti ovdje

obama na kubi

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je, po dolasku na Kubu, kako je to “historijska posjeta i prilika”.

Predsjednik SAD-a je to rekao prilikom posjete Ambasadi svoje zemlje u Havani, gdje je pozdravio članove osoblja koje je pohvalio istakavši da “svakodnevno približavaju SAD i Kubu”.

“Ovo je historijska posjeta i historijska prilika. Sjajno je biti ovdje”, istakao je Obama obraćajući se osoblju u Ambasadi SAD-a koja je ponovo otvorena u avgustu prošle godine.

“Predsjednik Koolidge je 1928. godine došao ratnim brodom, a da dođe ovdje trebalo mu je tri dana. Meni su trebala samo tri sata”, kazao je prvi američki lider koji je posjetio Kubu u posljednjih 88 godina.

Obama je nakon toga u pratnji supruge Michelle i dvije kćerke Shashe i Malie prošetao starim dijelom Havane. Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u historijsku posjetu Kubi, otvarajući novo poglavlje u odnosima dvije zemlje poslije višedecenijskog animoziteta.

Američki predsjednik danas će održati sastanak sa kubanskim predsjednikom Raulom Castrom te prisustvovati događaju američkih i kubanskih poduzetnika.

Obamina posjeta Kubi dolazi kao nastavak procesa normalizacije bilateralnih odnosa koji je njegova administracija sa vlastima Kube započela u decembru 2014. godine. Cilj današnje posjete je unapređenje bilaterale koja je bila blokirana više od pet decenija zbog kubanskog savezništva sa bivšim Sovjetskim savezom tokom perioda Hladnog rata.