Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama nagovijestio učešće NATO-a u borbi protiv Islamske države

Obama-ISIS

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama nagovijestio je da će Sjevernoatlantski savez (NATO) uzeti učešće u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

“Blisko sarađujemo sa NATO saveznicima kako bismo riješili pitanja borbe protiv terorizma, te kako bismo bili sigurni da efikasno koordiniramo u borbi protiv ISIS-a. To znači povećanje kapaciteta odbrane u saradnji sa drugim zemljama kao što su Irak i zemlje Perzijskog zaljeva koje su zainteresovane za saradnju sa nama, kao i sa Afričkom unijom”, izjavio je Obama nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

[pull_quote_right]Rekavši da su članice Saveza zabrinute zbog nemira na Bliskom istoku, Obama je rekao da NATO saveznice razmatraju efikasno raspoređivanje i angažovanje u cilju rješavanja trenutne krize[/pull_quote_right]

Američki predsjednik kazao je da je na sastanku bilo govora o izazovima NATO-a u vezi sa prijetnjama na Istoku i Zapadu, kao i na južnom frontu koji se odnosi na sukob u Libiji i borbu protiv ISIS-a na Bliskom istoku.

Rekavši da su članice Saveza zabrinute zbog nemira na Bliskom istoku, Obama je rekao da NATO saveznice razmatraju efikasno raspoređivanje i angažovanje u cilju rješavanja trenutne krize.

“Kao najjači Savez u historiji svijeta, trebamo biti sigurni da svaka zemlja članica adekvatno pomaže i obavezuje se misijama NATO-a”, artikulirao je Obama.

Stoltenberg je rekao da je Savez pojačao podršku Jordanu i da je u procesu razvijanja izgradnje odbrambenih kapaciteta za Irak. Dodao je da je NATO spreman isto uraditi i u Libiji kada situacija na terenu to dozvoli.