Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama najavio zadržavanje 8.400 vojnika u Afganistanu

barack obama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je ove srijede najavio zadržavanje 8.400 vojnika u Afganistanu do kraja svog mandata, početkom 2017. godine, naglasivši da je situacija na terenu i dalje “nesigurna”.

– Talibani su i dalje prijetnja (…) Afganistanske snage sigurnosti nisu još dovoljno jake koliko bi trebale biti – naglasio je Barack Obama u deklaraciji iz Bijele kuće, načinjenoj u prisustvu šefa Pentagona Ashtona Cartera i generala Joea Dunforda

Bijela kuća se dosad angažirala na zadržavanju 5.500 vojnika u malom broju baza, među kojima su Bagram (blizu Kabula), Džalalabad (na istoku) i Kandahar (na jugu).

– Odluka koju ja preduzimam danas će omogućiti mom nasljedniku da se osloni na čvrste osnove da bi se nastavilo registriranje uspjeha u Afganistanu i da bi imali neophodnu fleksibilnost da se odgovori na razvoj terorističkih prijetnji – rekao je Obama, izabran 2008. godine, obećavši tada da će okončati dva rata, u Iraku i Afganistanu.

– Ja neću ostaviti Afganistan da se upotrijebi kao utočište za teroriste – rekao je on odlučno, ponavljajući frazu koju je u prošlosti koristio u nekoliko navrata.

Prvi direktni razgovori između vlade Kabula i talibana su održaniu julu 2015. godine, ali druga sjednica je odgođena nakon saopćenja o smrti osnivača talibanskog pokreta mula Omara.

Pobunjenici insistiraju na povlačenju oko 13.000 stranih vojnika i dalje raspoređenih u Afganistanu, što je uslov za nastavak pregovora.

Više od 2.300 američkih vojnika je izgubilo život u intervencijama u Afganistanu, objavio je AFP.