Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Ne izlagati ljude diskriminaciji zbog vjerske pripadnosti

obama

Bivši američki predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak oštro kritikovao najnoviju odluku novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljanima sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nikako se ne slažem s idejom da ljudi budu izloženi diskriminaciji zbog njihovih uvjerenja ili vjerske pripadnosti”, rekao je Obama.

U saopćenju koje potpisuje Kevin Lewis, Obamin glasnogovornik, navodi se da se bivši američki lider ne slaže sa Trumpovim odlukama.

Dodaje se kako Obama snažno podržava proteste koji su protiv Trumpove uredbe organizirani diljem SAD-a, navodeći kako se demonstranti na taj način bore za američke vrijednosti koje su dovedene u pitanje.

“Predsjednik je dirnut interesom građana diljem zemlje. U svojim službenim izjavama dok je bio na dužnosti, predsjednik je uvijek isticao važnost uloge građana te je isticao kako svi Amerikanci imaju odgovornost biti čuvari naše demokracije, ne samo u vrijeme izbora, nego svakodnevno”, navodi se u saopćenju.

Obama je poručio kako građani imaju pravo na mirno okupljanje kako bi podigli svoj glas i kazali šta misle.

“Građani koji koriste svoje ustavno pravo na mirno okupljanje, organiziranje i dizanje glasa prema svojim izabranim predstavnicima rade upravo ono što se od njih očekuje kada su američke vrijednosti dovedene u pitanje”, navodi se dalje u saopćenju.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump je u petak donio odluku da vrata SAD-a budu zatvorena za sirijske izbjeglice sve dok ne bude drugačije naređeno, a da ljudima iz Sirije, Iraka, Irana, Libije, Jemena, Sudana i Somalije tokom tri mjeseca neće biti izdavane vize. Osim toga, na četiri mjeseca je suspendiran i američki program za izbjeglice. Nakon ovog perioda bit će nastavljen prihvat izbjeglica iz zemalja koje završe potrebne sigurnosne procedure.