Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Pariski sporazum je najbolja prilika da sačuvamo planetu

obama

Američki predsjednik Barack Obama kazao je kako je sinoć postignuti Pariski sporazum svojevrsna prekretnica i da je postavio svijetu potrebne okvire za rješavanje problema klimatskih promjena.

Predstavnici vlada blizu 200 zemalja sinoć su usvojili prvi Globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, kojim se pozivaju sve zemlje svijeta da učine zajednički korak ka smanjenju, a potom i eliminisanju gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

Američki predsjednik smatra da je ovo “historijski korak” i da “predstavlja najbolju priliku da sačuvamo jedinu planetu koju imamo”.

“Nijedna zemlja, koliko god jaka bila, ne može sama riješiti ovaj problem. I nijedna zemlja, koliko god mala bila, ne može ostati postrani. Zbog toga bismo zajedno trebali raditi”, kazao je Obama.

Naglasio je da se ovim sporazumom neće moći odjednom riješiti svi problemi.

“Ništa neće biti lako. Napredak se ne može postići odjednom. Međutim, s ovim sporazumom imamo više nade da ćemo ostaviti bolju budućnost generacijama koje dolaze”, rekao je Obama.

Sporazum sada treba da bude ratificiran – najmanje u 55 zemalja koje predstavljaju emitente najmanje 55 posto globalnih emisija – a nakon toga, stupio bi na snagu 2020. godine.

“Ono što je nekad bilo nezamislivo, postalo je nezaustavljivo”, kazao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Radi se o prvom sporazumu koji poziva sve zemlje da se bore protiv globalnog zatopljenja, a ne samo najbogatije.

Osim toga, sporazum obavezuje zemlje na čuvanje porasta globalne temperature do 2100. godine u usporedbi s predindustrijskim dobom “ispod” 2 stepena Celzijusa i kaže da će “nastojati ograničiti” ih još više, na 1,5 stepeni Celzija.