Obama prije sastanka s Netanyahuom: Izrael ima pravo na samoodbranu

netanyahu-obama

Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručili su kako dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose koji će i dalje biti nastavljeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije samog sastanka u Bijeloj kući, Obama je istakao da ne postoji lider druge zemlje s kojim se tako često sastaje.

“To je ustvari pokazatelj posebnih odnosa između SAD-a i Izraela”, napomenuo je Obama.

Naglasio je da je sigurnost Izraela jedan od najvažnijih prioriteta vanjske politike sadašnje američke administracije koju predvodi.

Objasnio je kako Sjedinjene Američke Države (SAD) šalju vojnu pomoć Izraelu ne samo radi sigurnosti Izraela nego i radi sigurnosti SAD-a.

Također, Obama je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Palestinaca i Izraelaca tokom posljednjih sedmica.

“Otvoreno želim kazati da osuđujem napade Palestinaca na nevine Izraelce. Još jednom želim napomenuti da imamo snažno uvjerenje da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali i odgovornost”, rekao je Obama.

Dodao je da će tokom sastanka s izraelskim premijerom razgovarati o mogućnostima postizanja mira i smanjenja tenzija između Palestine i Izraela.

“Razgovarat ćemo o tome kako legitimni zahtjevi Palestinaca mogu političkim procesom biti zadovoljeni”, rekao je Obama.

Na kraju je naglasio da će na sastanku dvojice lidera još biti riječi o mirovnom procesu na Bliskom Istoku, situaciji u Siriji kao i odnosima SAD-a s Iranom.

Netanyahu je istakao kako posljednja dešavanja na Bliskom istoku jasno pokazuju značaj saradnje Izraela i SAD-a.

“Želim jasno kazati da nismo izgubili nadu za postizanjem mira. Nikada nećemo izgubiti nadu u mir”, istakao je izraelski premijer.