Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Prvo smo Amerikanci i patriote, a onda demokrate ili republikanci

obama

Odlazeći predsjednik SAD-a Barack Obama je izjavio u srijedu da je Donaldu Trumpu već čestitao pobjedu na tek održanim izborima za američkog predsjednika, dodajući ipak da je ponosan i na demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, javlja Anadolu Agency (AA).

Obama je u obraćanju novinarima ispred Bijele kuće kazao da je čestitao Trumpu na pobjedi za prvog čovjeka SAD-a.

“Imali smo dugu noć. Ja sam razgovarao s Trumpom oko 3.40 jutros, čestitao sam mu i pozvao ga da dođe u Bijelu kuću da razgovaramo o uspješnoj tranziciji vlasti. Nije tajna da među nama postoje razlike, ali i prije osam godina ja i George Bush smo se razlikovali. Tada smo uspjeli napraviti glatku promjenu vlasti”, rekao je Obama.

Istakao je također da je nakon proglašenja pobjednika na izborima ragovarao i s Hillary.

“Ne mogu da ne budem ponosan na nju. Mnogi Amerikanci se ugledaju na nju. Ona je kao kandidat za predsjednika poslala poruku našim kćerkama da mogu do vrha politike. Siguran sam da će ona i njen suprug raditi za dobro cijelog svijeta”, kazao je Obama.

Na kraju je naglasio da su svi tužni kada njihov kandidat izgubi, dodajući ipak da se ljudi u SAD-u prvo trebaju osjećati Amerikancima pa tek onda isticati političku opciju.

“Svi smo mi u istom timu. Prvo smo Amerikanci i patriote, a onda demokrate ili republikanci. Želimo najbolje za zemlju, to sam čuo i od Trumpa. Potreban nam je osjećaj zajednice, poštovanje institucija, načina života, vladavine prava i međusobno poštovanje”, rekao je Obama.

Napomenuo je kako je svojim najbližim saradnicima kazao da su uradili veoma važan posao tokom dva mandata u Bijeloj kući, dodajući da građanima ostavljaju bolju državu i ekonomiju nego prije osam godina.