Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: SAD će s partnerima iz Zaljeva uništiti ISIS

gcc – obama

Američki predsjednik Barack Obama nakon samita Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Rijadu u četvrtak je izjavio da će SAD s partnerima iz Zaljeva ujedinjeni u borbi kako bi “uništili” terorističku organizaciju ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ujedinjeni smo u našoj borbi da uništimo ISIS koji je prijetnja za sve nas”, rekao je Obama nakon sastanka.

Obama je na sastanku partnere pokušao uvjeriti da će SAD budno pratiti u kojoj mjeri Iran poštuje međunarodne obaveze i da li nastavlja s “destabilizirajućim aktivnostima” na Bliskom istoku.

“Kolektivno smo se usaglasili da imamo ozbiljne zabrinutosti zbog ponašanja Irana. Ljudi su oprezni i žele biti sigurni da niko nije naivan u vezi s time šta Iran može uraditi. Želimo da Iran igra odgovornu ulogu u regiji i poduzme praktične i konkretne mjere za izgradnju povjerenja te riješi nesuglasice sa susjedima mirnim sredstvima”, istakao je Obama.

Dotakao se i pitanja Sirije, naglasivši da je prekid neprijateljstva u ratom pogođenoj zemlji “pod velikim pritiskom” jer, kako je rekao, režim predsjednika Bashara al-Assada nastavlja nasilje.

Obama je na kraju najavio da će početi dijalog na visokom nivou sa zemljama Zaljeva kako bi korigovao cijene nafte koje su sada u padu.

U glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, danas je počeo samit Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC) i Sjedinjenih Americkih Država (SAD). Radi se o jednodnevnom samitu koji se održava u palati Diriyye u Rijadu, a počeo je zajedničkom fotografijom učesnika, među kojima su predsjednik SAD-a Barack Obama i saudijski kralj Selman bin Abdulaziz.

U okviru samita razgovara se o stanju u Siriji i Jemenu, cijeni goriva, stavovima Irana koji imaju za metu regionalnu stabilnost te borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Pored Obame i Abdulaziza, samitu u Rijadu prisustvuju i katarski emir Temim bin Hamad Al-Tani, kuvajtski emir šejh Sabah Al-Ahmed Al-Jabir Al-Sabah, princ Abu Dhabija Muhammed bin Zayed al-Nahyan, predsjednik parlamenta Omana Fahd bin Mahmud, kralj Bahreina Hamd bin Isa Al-Halife, ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije princ Muhammed bin Nayyif bin Abdulaziz, generalni sekretar GCC-a Abdullatif Al-Zeyneli i drugi zvaničnici.