Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama se sastao sa etiopskim predsjednikom Mulatuom Teshomeom

obama-etiopija

Drugog dana historijske zvanične posjete Etiopiji, američki predsjednik Barack Obama sastao se s predsjednikom ove afričke zemlje Mulatuom Teshomeom i njenim premijerom Hailemariamom Desalegnom, a na sastancima je postignut dogovor o saradnji dviju zemalja u oblastima sigurnosti, ekonomije i demokratizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao prvi aktuelni predsjednik SAD-a u historiji, Obama je u Etiopiju doputovao sinoć, a njegova trodnevna posjeta ovoj afričkoj zemlji privukla je veliku pažnju javnosti u Africi i ostatku svijeta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Obama i Desalegn su istakli da će intenzivirati bilateralnu saradnju u ekonomskim odnosima, borbi protiv siromaštva, regionalnim sigurnosnim pitanjima, borbi protiv terorizma i iznalaženju mirnog rješenja krize u Južnom Sudanu.

obama-etiopija1

“Etiopija je suočena sa sigurnosnim prijetnjama”, kazao je prvi čovjek SAD-a Obama i dodao da oružane snage Etiopije doprinose uspostavi mira u regiji. Podsjetio je i na jučerašnji bombaški napad u somalijskoj prijestolnici Mogadishuu i dodao da takva djela terorizma, koja su postala skoro pa svakodnevica na Rogu Afrike, moraju prestati.

“Danas smo razgovarali o brojnim temama, među kojima i o tome kako SAD mogu pomoći jačanju procesa demokratizacije u Etiopiji. Moja administracija se obavezala da će podržati taj proces koji je već u toku i cilj nam je viši stepen ljudskih prava i jače institucije vlasti u Etiopiji”, kazao je Obama.

Ukazujući na činjenicu da se u Etiopiji nalaze stotine hiljada izbjeglica iz sudjednog Južnog Sudana, Obama je izrazio zabrinutost zbog toga što je situacija u Južnom Sudanu svakim danom sve gora.

Upozorio je da će SAD i njeni partneri morati razmotriti i “druge načine” uspostave mira u Južnom Sudanu, ukoliko to ne uspiju pregovorima do zadanog roka do 17. augusta.

I premijer Etiopije Desalegn je istakao da je neophodno pažljivo i odlučno raditi na iznalaženju rješenja krize u Južnom Sudanu koji je poprište žestokih sukoba.

“Složili smo se i u tome da zajedno radimo na izgradnji mira u Somaliji na način da pomognemo tamošnjim institucijama i ojačamo somalijske snage sigurnosti”, kazao je Desalegn.

Naglasivši neophodnost nastavka borbe protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru i stabilnosti, Desalegn je kazao da se treba istaći da somalijske i američke snage s afričkom misijom AMISOM-a napreduju u borbi protiv tamošnje terorističke organizacije Al Shabaab.