Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama u Bijeloj kući primio Renzija: Najbolje sam sačuvao za kraj

obama-renzi

Američki predsjednik Barack Obama je, uz najviše državne počasti, upriličio prijem premijeru Italije Matteu Renziju koji boravi u službenoj posjeti Washingtonu.

Predsjednik Obama i prva dama SAD-a Michelle Obama u Bijeloj kući primili su čelnika italijanske vlade Renzija i njegovu suprugu Agnese Landini, a nakon svečane ceremonije i intoniranja nacionalnih himni dviju zemalja, Obama i Renzi su se kratko obratili novinarima.

Naglasivši da je Renzi posljednji premijer jedne zemlje kojeg u svojstvu predsjednika SAD-a dočekuje u Bijeloj kući, Obama je kazao kako je “najbolje sačuvao za kraj mandata”.

“SAD i Italija gaje dugotrajnu saradnju na bazi prijateljstva. U posljednje vrijeme su mnogo sarađivali na brojnim međunarodnim pitanjima, uključujući sirijske izbjeglice i borbu protiv klimatskih promjena”, kazao je Obama.

I šef italijanske vlade Renzi je kazao da su historijske prijateljske veze između dviju zemalja jače nego ikada ranije. On je biranim riječima hvale govorio o Obami kojem se uskoro završava predsjednički mandat.

“Uvaženi predsjedniče Obama, historija će vas pamtiti po dobru”, kazao je Renzi.

Nakon kraćeg obraćanja novinarima, Obama i Renzi su pristupili bilateralnom sastanku iza zatvorenih vrata, a najavljena je i zajednička svečana večera u Bijeloj kući.