Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: U politici, kao i u životu, neznanje nije vrlina

obama

Američki predsjednik Barack Obama kritikovao je kampanju i politiku pretendenta za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u Donalda Trumpa o imigraciji, trgovini i muslimanima, kazavši kako će njegova “neznalačka i izolacistička filozofija” dovesti tu zemlju do nazadovanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

U govoru na ceremoniji dodjele diploma na Univerzitetu Rutgers Obama nije imenovao američkog milijardera, ali je jasno osudio one koji svojom politikom odbijaju činjenice, nauku i intelektualizam.

“U politici kao i u životu, neznanje nije vrlina. Nije lijepo kada ne znate o čemu govorite. Ne smatrajmo to ispravnim, to nije izazov političke korektnosti. To je samo neznanje o onome o čemu govorite”, rekao je američki predsjednik govoreći pred 12.000 studenata.

Obama je studentima rekao da ne žale za američkim “zlatnim dobom” napominjući da “dobri stari dani nisu bili baš tako dobri” i podsjećajući na probleme poput rasne diskriminacije, siromaštva i nejednakosti žena.

“Svijet je povezaniji nego ikad i sve se više povezuje, a podizanje zidova to neće promijeniti,” rekao je Obama aludirajući, navode američki mediji, na Trumpov poziv da se podigne zid duž američko-meksičke granice kako bi se spriječila ilegalna imigracija.