Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama zatražio 1,1 milijardu dolara za borbu protiv ovisnosti

barack obama

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa heroinom i drugim opijatima u Sjedinjenim Američkim Državama dostigao je nivo bez presedana. Zbog toga je američki predsjednik Barack Obama od Vlade zatražio dodatnih 1,1 milijardu dolara za finansiranje liječenja ovisnosti od heroina i drugih opijata.

Bijela kuća objavila je prijedlog, uz napomenu da je od predoziranja opijatima, što uključuje i heroin, umrlo više ljudi nego u saobraćajnim nesrećama 2014. godine. Prema prijedlogu, većina novca bi otišla državama kako bi proširile pristup liječenju od ovisnosti tretmanima lijekovima. Spomenuta sredstva bi bila uključena u budžet za fiskalnu 2017. godinu.

Maggie Hassan, guvernerica New Hampshirea, čija je država devastirana heroinskom epidemijom, pozdravila je Obamin prijedlog na svojoj web-stranici.

“Heroinska epidemija je najhitniji izazov za javno zdravstva i sigurnost New Hampshirea. Borba sa ovom krizom zahtjeva da svi rade zajedno na državnom, federalnom i lokalnom nivou svaki dan. Ohrabrena sam činjenicom da je predsjednik prepoznao da je državama neophodna pomoć federalnih partnera za prevenciju, liječenje i oporavak od ovisnosti”, napisala je između ostalog Hassan, prenose američki mediji.

Centar za kontrolu bolesti objavio je podatak da je u 2014. godini u SAD-u od predoziranja opijatima preminulo 28.648 ljudi. To znači da je broj smrtnih slučajeva predoziranjem od 2000. godine porastao za čak 200 posto.

Sadašnja epidemija počela je krajem devedesetih godina prošlog vijeka i u ranim 2000. godinama nakon što se počela koristiti posebna saglasnost za dobijanje recepta za lijekove za bolove. Zbog toga je postalo teže doći do tableta koje su neophodne ovisnicima. Mnogi su se okrenuli heroinu, jer je postao znatno jeftiniji nego tablete za bolove. Prema Upravi za borbu protiv narkotika na ilegalnom tržištu u New Yorku često se događa da je heroin jeftiniji marihuane.