Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obamina poruka povodom 11. septembra: Porazit ćemo teroriste

barack obama

Američki predsjednik Barack Obama uputio je poruku povodom obilježavanja 15. godišnjice terorističkih napada 11. septembra u New Yorku i istakao kako SAD vodi neprestanu borbu protiv terorista Al Kaide i ISIS-a i kako će ih uništiti i odbraniti sigurnost u zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prije 15 godina, jedan posve običan septembarski dan se pretvorio u jedan od najtamnijih dana u historiji naše nacije. Ovog vikenda se ponovo s poštovanjem sjećamo svih žrtava tih terorističkih napada”, navodi se u Obaminoj poruci koju je objavio njegov ured u Bijeloj kući.

Ističući kako se mnogo toga promijenilo u proteklih deceniju i pol, Obama je kazao da je Al Kaida poražena, a njenom lideru Osami bin Ladenu pokazana pravda.

“Međutim, u svom ovom periodu se suočavamo s borbom protiv terorista. Neprekidno nastavljamo borbu protiv terorista poput Al Kaide i ISIS-a i uništit ćemo ih sve kako bismo odbranili sigurnost naše zemlje”, poručio je Obama.

Obama je dalje poručio da se SAD nikada neće bojati terorista, niti kleknuti pred neprijateljima koji žele podijeliti Amerikance.

U terorističkom napadu 11. septembra 2011. godine dva oteta aviona udarila su u tornjeve “Blizance“ u New Yorku, treći je udario u Pentagon, a četvrti se srušio u Pensilvaniji. U tim napadima poginule su ukupno 2.974 osobe i 19 terorista otmičara aviona.